Szakápolás

Gyönyörű hercegnőkből is megárt a sok

2016. július 08. - Szakápolás

 disney_hercegnok.jpg

Lehet egy édes rózsaszín hercegnő a kislányunk kedvence, de egy új kutatás eredményeit látva érdemes figyelni rá, hogy változatosság is legyen a játékokban - írja a Medical Daily.

Az elvégzett vizsgálat szerint az, ha a lányok túl sok időt töltenek a Disney-féle hercegnők között, jelentősen felerősíthet egyes női nemi sztereotípiákat, amelyek egyrészt eltávolítják őket olyan fiúsnak vélt területektől, mint a matematika vagy a tudomány, másrészt károsíthatja testképüket, vagyis azt, hogy milyennek érzékelik, hogyan ítélik meg a saját testüket.

A közelmúltban publikált tanulmányban azt kutatták, hogy a Disney-hercegnők milyen hatással vannak a nemi sztereotípiákra, a testképre és a közösségi magatartásra óvodáskorú gyermekeknél. 198 óvodás játékának jellemzőit térképezték fel: interjúkat készítettek a szülőkkel és a pedagógusokkal, hogy a gyerekek milyen gyakran néznek hercegnős filmeket, illetve játszanak ezekkel a játékokkal, és megkérték a gyerekeket, rangsorolják kedvenc játékaikat.

Az eredmények szerint a lányok 96%-a és a fiúk 87%-a látott már Disney-hercegnős filmet, a lányok 61%-a és a fiúk 4%-a legalább hetente egyszer játszik hercegnős játékot. Figyelemreméltó, hogy az egy évvel későbbi vizsgálatnál mindkét nemnél azt találták, hogy a női nemhez kötődő sztereotípiák erősebben kapcsolódtak a hercegnős játékokkal való foglalatosságokhoz. Ugyanakkor ezek a sztereotip viselkedési minták a fiúknál és a lányoknál jelentős eltéréseket mutattak.

Azok a lányok, akik sokat játszottak a Disney-hercegnőkkel, az idő előrehaladtával fokozatosan egyre negatívabban ítélték meg a saját testüket.

- A Disney-hercegnők az egyik első példa a karcsú szépségideálra, amivel gyermekeink találkoznak – mutatott rá Sarah M. Coyne, a kutatás egyik vezetője. – Nőként ez végigkíséri az életünket, és valójában itt kezdődik el, három-négy éves korban.

A testkép zavara a fiatal lányoknál súlyos probléma, és a későbbiekben az evészavarok egyik legjelentősebb előszobája lehet. Az evészavarokkal foglalkozó szakembereket tömörítő amerikai tudományos társaság szerint az Egyesült Államokban mintegy 30 millió ember küzd valamilyen evészavarral. Bár ezek közül az anorexia és a bulimia a legismertebb, számos formája létezik, amelyek súlyosan károsítják az egészséget.

A rózsaszín Disney-világ a fiúkban alakuló testképre érdekes módon épp ellenkezőleg hatott: segített ellensúlyozni a tömegmédia sugallta erősen férfias szuperhős attitűdöt. Azok a fiúk, akik életében játék vagy film formájában szerepet kaptak a hercegnők, sokkal inkább elfogadták a saját testképüket, és társaikkal sokkal segítőkészebbek voltak.

A testképre gyakorolt negatív hatáson kívül a lányoknál azt is tapasztalták, hogy az erősebb női sztereotípiákkal jellemezhető gyerekek sokkal gyakrabban érezték úgy, hogy az általuk férfiasként vagy fiúsként számontartott feladatok és tevékenységek végrehajtására nem képesek.

- Látjuk, hogy azok a lányok, akik erősen kötődnek a női szerepekhez, úgy érzik, hogy bizonyos dolgokat képtelenek megcsinálni – fejtette ki Sarah M. Coyne. – Nincs elég önbizalmuk a matematikához és a tudományhoz. Nem szeretik összepiszkítani magukat, ezért aztán nincs kedvük kipróbálni és megtapasztalni a dolgokat.

Az eredmények a kora gyermekkori tapasztalatok fontosságát húzzák alá egy ember egész későbbi élete és egészsége szempontjából. A kutatócsoport szerint azonban nem lehet cél, hogy a Disney-játékokat teljesen száműzzük a lányaink életéből. Inkább azt lenne a fontos, hogy megértessük velük, hercegnőnek lenni csak egy a sok lehetséges dolog közül, amitől ők különlegessé válhatnak.

- Azt mondanám, mindenben vigyázzunk az egyensúlyra – hangzik a kutató javaslata. – Hadd kóstoljanak bele a gyerekek mindenféle tevékenységbe, és a sok-sok minden között ott lehetnek a hercegnők is.

Fotó. Jennie Park, Creative Commons 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr688874844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2016.07.09. 10:44:19

Bámulatra méltó ahogyan a kutatást és annak eredményeit elferdítik a marhaság kategóriába.
Nyilván való hogy aki az eredményeket arra hasznàlja hogy
száműzzük a lányaink életéből. Inkább azt lenne a fontos, hogy megértessük velük, hercegnőnek lenni csak egy a sok lehetséges dolog közül, amitől ők különlegessé válhatnak.

Honnan a bánatos viharból veszik ezt kutatók? Különlegesek attól vagyunk ha különösen tudunk szeretni valakit . Aki meg majd különösen szeret . Ezt hívják szerelemnek.Addig a szülői szeretet a mérvadó. Semmilyen tevékenység nem ér el akkora örömöt és boldogságérzetet mint az előbb említett érzelem . Mivel hogyha én csak attól érzem jól magam hogy jól teljesítek jól nézek ki és ettő egyedinek képzelem magam ,akkor ez azonnal frusztrálni kezd ha valakit jobbnak látok vagy tapasztalok. Komolyan el kellene ezeken a prioritásokon "szaktekintélyeknek"gondolkodni mert csak t9vább hülyít8k az amúgy is reklámokkal agyonmosott fantàziánkat.
süti beállítások módosítása