Szakápolás

Hogyan kezeljük a napégést?

2016. augusztus 05. - Szakápolás

napozas.jpg

Nemrégiben írtunk arról hogyan kerülhető el leginkább a napégés, most abban szeretnénk segíteni mit tehetünk, ha minden óvintézkedés ellenére, mégis leégünk, ugyanis a magas UV sugárzás miatt, akár naptej használata mellett is előfordulhat.

A legfontosabb, hogy az égett bőrfelületet az égés után közvetlenül ne érje újra napfény, maradjunk az árnyékban! Próbáljuk takarni valamilyen ruhadarabbal, olyannal, ami jól szellőzik, könnyű és természetes anyagból készült.

Érdemes a naptej mellé bekészíteni a táskába napozás utáni krémet is, melyek sok vizet tartalmaznak, és kevés zsiradékot, kellemesen hűsítik és megnyugtatják a bőrt, valamint hidratálnak is. Nagyon jók az aloe verát, levendulát, körömvirágot, panthenolt vagy allantoint tartalmazó hidratáló krémek, testápolók. Vannak kifejezetten égési sérülésekre használható, gyulladáscsökkentő, természetes anyagokat tartalmazó spray-ek is, mint a jól ismert IRIX.

Fontos, hogy pótoljuk a folyadékot, igyunk legalább 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet. Kerüljük az alkoholt és a cukrozott üdítőket. Remek választás ilyenkor az olyan lédús gyümölcs, mint a dinnye, a sárgadinnye vagy az őszibarack.

Ha az égés gyenge, azaz nem képződnek hólyagok az égett bőrfelületen, akkor tehetünk rá hideg vizes borogatást, vagy tusolhatunk langyos (kb. 25 fokos vízzel). A fürdővízbe tehető szódabikarbóna vagy fehérborecet, ami enyhíti a feszülő, égető érzést. Enyhe leégéskor a fürdővízbe rakható 10-10 csepp kamilla és levendulaolaj is.

A házi praktikák közül az egyik legismertebb módszer, a bőr tejföllel való bekenése, ez ugyan enyhíti a tüneteket, de nem hidratálja a bőrt, nem csökkentik a gyulladást, így inkább csak minimális égésnél hasznos. Addig kell fent hagyni a tejfölt, amíg át nem melegszik, utána lemosható hideg vagy langyos vízzel. Néhányan az uborkás pakolásra esküsznek, ilyenkor nagyon vékony karikára szeletelik a zöldséget, és azzal borogatják az égett bőrfelületet. Vannak, akik lisztes pakolást visznek fel a bőrükre, ez kukoricaliszt és némi víz keverékét jelenti. A liszthez annyi vizet kell adni, hogy kenhető massza képződjön, addig kell fent hagyni, míg felmelegszik, utána lemosható.

Napégés után pár napig érdemes pótolni az E-vitamint, kapszula vagy akár krém formájában.

Néhány extrém esetben szükség lehet arra, hogy orvoshoz forduljunk, pl. ha hólyagokat tapasztalunk. Nagyon fontos, hogy ezeket ne szakítsuk fel! Hányás, szédülés, láz esetén, erős és hosszantartó fejfájással, nyaki merevséggel is érdemes orvoshoz forulni, főleg, ha kisgyerekről van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr658945974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása