Szakápolás

Aromaterápia: Legyen jó illat a kórházakban

2016. május 09. - Szakápolás

aromaterapia.jpg

Hazánkban még elképzelhetetlen, Franciaországban, Angliában azonban működik. A hiteles forrásból származó hamisítatlan, hígítatlan illóolajok nem csupán felfrissítik a klinikák, kórházak tereinek levegőjét, de igazolt terápiás hatásuknak köszönhetően fertőtlenítik is azt, miközben mosolyt varázsolnak az arcokra, megnyugtatják az aggódó, türelmetlen betegeket, támogatják az ápolók, orvosok munkáját. Lássuk csak, hogyan alkalmazhatjuk az aromaterápiát az egésszégügyi és szociális ellátási formákban.

Szaglásunk, az elfelejtett érzékszerv

Érdekes tény, hogy az öt érzékszervünk közül a szaglás az egyedüli, amely közvetlen kapcsolatban áll agyunk limbikus rendszerével, és a szaglóidegek egyenesen befutnak az amygdalába átkapcsolás, vagy blokkolás nélkül. Agyunk tehát a szagokra, illatokra ösztönösen és azonnal reagál, átlagban kb. 0,5 másodperc leforgása alatt, míg mondjuk a fájdalom által kiváltott válaszhoz majdnem kétszer ennyi időre, 0,9 másodpercre van szüksége az agynak! Mindezt átgondolva egyértelművé válik, milyen fontos szerepet tölt be életünkben a szaglás, még akkor is, ha mai világunkban erről elfeledkezünk.

Legyen jó illata a kórházaknak!

Franciaországban és Angliában már bevett szokás, hogy a nővérek, ápolók segítségül hívják az aromaterápiát a mindennapi gyakorlatban. Köztudott, milyen nagy jelentősége van a szagoknak, illatoknak az életünkben, hogy általuk bizonyítottan nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk, hiszen hatással vannak érzelmeinkre, gondolatainkra. A minőségi illóolajok továbbá olyan jótékony terápiás hatással is bírnak, mint amilyen a levegő fertőtlenítése, a kórokozók elpusztítása. Számos tudós és kutató több ezer oldalt teleírt már az illóolajok egészségmegőrző hatásáról. Az első kutatásokat 1887-ben Chamberland készítette az illóolajok fertőtlenítő, csírátlanító hatására vonatkozva. Később Morel és Rochaix bizonyította, hogy a citrom illóolaja a légtérben fertőtlenítő hatású, kimutatták, hogy a meningococcus baktériumot negyed óra, a pneumococcust három óra leforgása alatt hatástalanította egy egy négyzetméteres helyiségben a levegőbe juttatott természetes citrom illóolaj.

Biztonságos és hatékony megoldást jelent a diffúzor

A diffúzorok, más néven elektromos párologtatók hőhatás nélkül juttatják a levegőbe az illóolajokat, így azok illatmolekulái nem sérülnek, nem alakulnak át. A diffúzorok atomjaira bontják, porlasztják az illóolajokat, például az ultrahang segítségével, így az olajok teljes egészében a levegőbe kerülnek, belélegezhetővé válnak. Nagy előnyük, hogy csendesek, és biztonságosan, hosszabb, akár 4-6 órán keresztül is működhetnek. A diffúzor segítségével gyorsan és hatékonyan juttathatjuk a levegőbe az értékes esszenciális olajokat, a kórházak várótermeiben és a kórtermekben egyaránt.

Öt biztonságosan párologtatható illóolaj

Az alábbi illóolajokat biztonságosan használhatjuk elektromos párologtatóban még akkor is, ha idősek, gyerekek, vagy várandós kismamák is tartózkodnak a helyiségben. Csak és kizárólag minőségi, terápiás illóolajokat alkalmazzunk, odafigyeléssel válasszuk ki az illóolajokat, hiszen a levendulákból, eukaliptuszokból is többféle illóolaj létezik attól függően, hogy pontosan melyik növényi faj lepárlásából származnak, ebből következően más és más hatással bírnak! Cseppentsünk a diffúzor tartályába öntött vízbe tetszés szerint 10-30 cseppet az alábbi esszenciális olajokból akár önmagukban, akár keverékben, a helyiség nagyságától függően!

Atlaszcédrus (Cedrus atlantica): stresszoldás, köptető

Citrom (Citrus limon): antibakteriális, antimikrobiális, antiszeptikus, antivirális

Erdeifenyő (Pinus sylvestris): antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, enyhe köptető, stresszoldó

Eukaliptusz (Eucalyptus radiata): antibakteriális , antivirális, köptető

(Figyelem! Az Eucalyptus globulus használata hat éves kor alatti gyermekek és várandósok esetében ellenjavallt!)

Levendula (Lavandula angustifolia): nyugtató, lazító, antidepresszáns

(Figyelem! A Lavandula intermedia, és a Lavandula stoechas használata kisgyermekek és várandósok esetében ellenjavallt!)

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr648699426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása