Szakápolás

Új kutatás: előnyös is lehet a túlsúly

2016. június 03. - Szakápolás

ehseg.jpg

Néhány kilóval több talán nem is akkora tragédia, mint eddig gondoltuk.

Április elején a neves orvosi folyóirat, a Lancet hasábjain megjelent egy riasztó adat, amely megállapította, hogy a súlyfelesleggel küzdők aránya rohamosan növekszik. Míg 1975-ben 105 millió elhízott ember élt a világon, ez a szám 2014-ben már meghaladta a 640 milliót.

A cikk nyomán fellángolt a vita az egészséges testsúly és optimális testtömegindex megállapításának kérdése körül.

Az elfogadott meghatározás szerint a normális testömegindex – ami a testsúly és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa – 18,5 és 24,9 között van. 25 és 29,9 között beszélünk túlsúlyról, 30 felett pedig elhízásról. A túlsúly és az elhízás pedig egészségügyi szempontból fontos veszély, hiszen számos betegség közismert rizikótényezője.

Néhány héttel később megjelent egy másik tanulmány, szintén egy tekintélyes folyóirat, a JAMA oldalain. A túlsúlyos emberek tovább élnek: ezt a meglepő megállapítást tették a szerzők egy több mint 100 000 felnőtt adatait elemző, majdnem négy évtizedig tartó, dán vizsgálat eredményeként. A kutatók a túlsúlyt és az elhízást a testtömegindex alapján vették figyelembe – ami a súlyfelesleg általánosan elfogadott, ám meglehetősen nyers számszerűsítése.

– Ez egy különös gonddal lebonyolított vizsgálat volt – értékelte Rexford Ahima, a pennsylvaniai orvosi egyetem endokrinológusa, aki nem vett részt a kutatásban. – Azt a véleményt erősíti, hogy a testtömegindex önmagában nem elegendő az egészség és a kockázatok megítéléséhez, csak más tényezőkkel összefüggésben lehet értelmezni.

Számos vizsgálat kimutatta, hogy a súlyfelesleg növeli a szívbetegségek, a sztrók és más betegségek kockázatát. Ugyanakkor egyes elemzések azt találták, hogy a túlsúlyosakat korántsem fenyegetik akkora veszélyek. Egy 2. típusú diabéteszes betegekkel kapcsolatos vizsgálatban arra jutottak, hogy a halál kockázata magasabb volt a normál testsúlyú betegeknél, mint azoknál, akiknél a diagnózis felállításakor túlsúlyt állapítottak meg. Egy 2013-as tanulmányban kilencvenhét vizsgálat összesített értékeléséből arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a normális testtömegindex esetén magasabb a halál kockázata, mint túlsúly mellett.

A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy az optimális testtömegindex lassanként emelkedik: míg 1976-ban a legalacsonyabb halálozási rizikó 23,7-es kg/m2 körül volt, addig 2013-ban már elérte a 27-et. Ez az érték pedig már a túlsúlyos besorolásba esik. Ráadásul az elemzés alapján a kövér emberek halálozási kockázata ugyanakkora volt, mint a normál testsúlyúaké. Az összefüggés akkor is érvényes maradt, ha további lehetséges tényezőket – életkor, nem, dohányzás, illetve a kórtörténetben szereplő kardiovaszkuláris betegségek és daganatok – figyelembe vettek.

tulsuly_grafikon.jpg

– Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akkor mostantól ehetünk, amennyi belénk fér – figyelmeztet Børge Nordestgaard klinikai biokémikus, a kutatás egyik vezetője. – Inkább csak azt, hogy azoknak, akiknek van némi súlyfölöslegük, nem kell annyira aggódniuk, mint korábban gondoltuk. Ez azért lehet így, mert ma már hatékonyabb lehetőségek állnak rendelkezésre a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint és más tényezők okozta rizikó mérséklésére, mint korábban. Talán lehet egy kis súlyfelesleg, ha ezeket a kockázatokat megfelelően kezeljük.

Ugyanakkor a vizsgálat – felépítése miatt – nem ad választ arra a kérdésre, hogy vajon a jobb kezelési lehetőségek teszik-e lehetővé az "egészséges" testtömegindex lassú emelkedését. Azt sem lehet megállapítani, hogy az európai fehéreken végzett vizsgálat más etnikai csoportokra is érvényes-e. Egyes ázsiai népcsoportokban például a 2. típusú diabétesz és a szívbetegségek kockázata már a túlsúlyossági határ alatt emelkedett.

– A tanulmány üzenete inkább az, hogy a testtömegindex önmagában nem elegendő a kockázatok megítéléséhez. Ez egy jó eszköz különböző csoportok statisztikai összehasonlítására, de kevéssé alkalmas az egyéni kockázatok értékelésére. Az egyéni rizikó becsléséhez számos más tényezőt is mérlegelni kell, mint például a nem, a testfelépítés, a fizikai edzettség vagy a társbetegségek – összegezte a tanulságokat Rexford Ahima.

Szóval csak óvatosan azzal a somlói galuskával…

Források:

https://www.sciencenews.org/article/healthy-weight-bmi-overweight?tgt=nr

https://www.sciencenews.org/article/global-obesity-rates-continue-climb

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr258775794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.03. 21:51:53

Jajj, ez megint egy brit tudósok alaposságával alátámasztott "kutatás"?
2-es tip. diabétesz kialakulhat túlsúly miatt(??) is, meg ki tudja, milyen egyéb okok miatt. Aki túlsúlyos, annak van lehetősége fogyni, ezzel javítva az állapotán. 110 kilóból leadva kb 6-7 kilót, nagyjából -1.5mmol/l-t jelentett nálam éhgyomorra.

Afrika steht an der Elbe 2016.06.03. 22:07:00

Az én időmben volt a 35 fős osztályban egy túlsúlyos lány és egy túlsúlyos fiú. Ma kimész a Körútra és három fiatal lányból egy túlsúlyos. A maradék fele rommá van tetoválva. Szomorú látvány.

Hajdú Peter 2016.06.03. 22:46:29

"legalacsonyabb halálozási rizikó 23,7-es kg/m2 körül volt, addig 2013-ban már elérte a 27-et. "

Ez az evolucio hatasa. Az emberiseg egesz egyszeruen a hizasra szelektalodik. Ugyan az a tulsulyossag, egy mai embernek lenyegessen kevesbe karos, mint egy 100 evvel ezelotti embernek.
Egy foka is kepes iszonyu koveren elni, mert evezredek alatt ugy fejlodtek.

multifarkukutya 2016.06.04. 06:14:46

"Az elfogadott meghatározás szerint a normális testömegindex – ami a testsúly és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa – 18,5 és 24,9 között van." - Jesszusom, akkor én a 182 cm magasságomnal és 85 kg testsúlyommal alultáplált vagyok? És ráadásul a normális testsúly-index, vagy mi, most még felfelé tolódott, tehát kórosan alultáplált lettem?... :O

2016.06.04. 06:29:13

@Afrika steht an der Elbe: nekem ez nem tűnt fel. Inkább azt látom, hogy még mindig divat az anorexia.

2016.06.04. 09:07:55

@odamondó: nem. Egy olyan ember (?) ne emlegessen érvelési hibát, aki ha hülyeséget beszél, akkor az egyetlen "érve" a hülyeségére rámutatók ellen az, hogy kitiltja őket az oldaláról. (Ahol mellesleg olyan adatgyűjtést folytat vagy folytatott, ami... szóval érdekelne egy a témához értő, független jogász véleménye, hogy legális-e)
Félreértések elkerülése végett: a hivatkozott lap gazdájára céloztam.

Atya Isten (törölt) 2016.06.04. 09:16:22

majd én eldöntöm ki hal meg

Atya Isten (törölt) 2016.06.04. 09:17:33

@Afrika steht an der Elbe: magának soha nem volt "ideje"

draft22 2016.06.04. 12:46:58

Ez a kutatás a BMI-ről szól és nem veszi figyelembe a testtömeg arányait pl. a zsírszázalékot. Az elmúlt évtizedekben nőtt a rendszeresen sportoló emberek száma és a kalória bevitel összetétele is egészségesebb lett, ezért valószínűleg a 27-es BMI most (átlagosan) más - egészségesebb - testkompoziciót jelent.

efi 2016.06.04. 14:43:11

Ó persze. 22,5-ös BMI-vel ugyanannyi a kockázat, mint 33-mal (73 kg kontra 107kg 180 cm mellett)? Marhaság.

régifilmnéző 2016.06.04. 17:25:45

Ezt számold át még egyszer. Az említett számítás alapján a te testtömeg indexed 25,66. Az nem az a kategória, amit mondasz.

régifilmnéző 2016.06.04. 17:29:00

@multifarkukutya: Ezt számold át még egyszer. Az említett számítás alapján a te testtömeg indexed 25,66. Az nem az a kategória, amit mondasz.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.06.04. 18:04:24

@Afrika steht an der Elbe: Ja, dettó a mi sulinkban is. Mindenki vékony volt. Volt egy-egy dagadt, de csak elvétve. Ma huszonéveseknek olyan úszógumija van, hogy rámvernek simán hasméretben.

Mérnork 2016.06.04. 18:18:49

Ma sokkal több az olyan egészségmániás, aki gyúr. Az pedig általában felfelé viszi a testtömeget, de az edzés miatt egészségesebbek meg általában minőségi kajákkal tömegelnek. Ráadásul vannak akik genetikailag sokkal nehezebben híznak, mint az átlag, zabáljanak bármennyit is (ők azok akik sokszor büszkén fikázzák a náluk kövérebbeket, lustának, akaratgyengének csúfolva őket), de éppen emiatt nincsenek rákényszerülve a sportolásra, ami bizony náluk is visszaüt, hiába soványak.

efi 2016.06.04. 21:17:56

"Egy 2. típusú diabéteszes betegekkel kapcsolatos vizsgálatban arra jutottak, hogy a halál kockázata magasabb volt a normál testsúlyú betegeknél, mint azoknál, akiknél a diagnózis felállításakor túlsúlyt állapítottak meg."
Például: 1 normál testsúlyút találtak és az meghalt, 25 dagadtat és abból 22 meghalt.

"legalacsonyabb halálozási rizikó 23,7-es kg/m2 körül volt, addig 2013-ban már elérte a 27-et."
De mikor? Amikor meghalt? Vagy amikor 20 éves volt ? Vagy 50 ? Vagy egyszerűen csak 2013-ban már 27 az átlag és mivel mindenki meghal, de később, mint 40 éve, akkor emiatt a 27 a nyerő ?

2016.06.05. 04:00:29

@csentecsa: az amerikai focisták tele vannak doppinggal
és elég korán halnak, kiégnek, elhasználódnak
sokan már egyetemi csapatból is kiégnek, mert már akkor egyetemi éveik alatt bennük van 10 év amerikai foci, ami minden, csak nem sport
az amerikai foci egy showműsor
ennek megfelelően a dopping teljesen elfogadott része a játéknak

@Hajdú Peter: régen a kövér ember összeszedett egy cukorbajt, szív és érrendszeri problémákat és nagy valószínűséggel elpatkolt
ma meg kezelik, ami ugyan marha drága, de a kövér ember is tovább él és ettől mindenki boldog és azt hiszi, hogy a kövérség az fasza
ja, ma a fejlett világban, ilyen orvosi ellátás mellett jobb eséllyel túlélhető a gusztustalan kövérség is, de ettől még nem egészséges

a "kutatás" BMI-vel számol
a BMI semmit se mond a testzsír és izom arányáról és az edzettség mértékéről
egy magasabb BMI-vel rendelkező személy lehet, hogy rendelkezik 15% testzsírral, mert gyúr, fut, úszik, biciklizik és olyan izomtömege van, ami feltornássza a BMI-t

ma több ember edz és járkonditerembe, mint régebben, ezek az arcok jellemzően nem súlyt vesztenek, hanem csak zsírt és utána szépen felépítenek egy izmos testet maguknak, ami esetleg tömegben nagyobb is, mint a régi zsíros testük

aki viszont ektomorf testalkatú, annak akkor is alacsony lesz a BMI-je, ha semmit se mozog, de nem is lesz edzett, ez az úgynevezett skinny fat jelenség
egész nap ül, eszik, nem mozog, de nem hízik, mert genetikailag olyan alkat, viszont izmai sincsenek, a szív és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség csaknem ugyanúgy fenyegetik, mit a rendesen kövéret

2016.06.05. 04:14:25

következtetés: a nagyobb BMI-vel rendelkezők túlélési esélye ma nagyobb, mint régebben
egészségesebb-e a magasabb BMI? nem tudjuk
mivel a magasabb BMI-vel rendelkezők közt vannak régimódi kövérek és magas izomtömeggel rendelkező sokat sportoló fitneszfanatikusok is

ahogy az alacsony BMI-vel rendelkezők közt is sok a sportos ember, meg vannak még a skinny fat (puhány, izomtalan "sovány", sose mozgó emberek), és ott vannak az anorexiások is

efi 2016.06.05. 14:36:38

@csentecsa:
Köztudott, hogy a rögbisek, meg az am.focisok erőltetetten agyon zabálják magukat. Nem esik jól nekik, de muszáj annyit enniük, mert a súlyuk beesik 105-110 kiló alá és akkor a 130 kilós feldönti. Ez minden csak nem egészséges.

efi 2016.06.05. 19:48:46

@csentecsa:
Ja, futnak 20 métert, utána 5 percig ácsorgás.
Jó az a bmi, akinek 30, annál biztos lehetsz, hogy 99,999%-ban egy dagadt emberről beszélünk.
süti beállítások módosítása