Szakápolás

Mi kerüljön a cöliákiás gyerekek tízórais dobozába?

2016. szeptember 17. - Szakápolás

szendvics.jpg

Mit vigyenek magukkal a gyerekek tízóraira, ha gluténérzékenység (cöliákia, lisztérzékenység) miatt egy életen át tartó szigorú diétát kell tartaniuk?

A táplálékérzékeny gyermekek étrendjének kialakításában két fontos szempontot kell figyelembe venni: egyrészt ki kell hagyni az ételekből azokat az alapanyagokat, amelyek ártanak, másrészt pótolni kell a hiányzó tápanyagokat. Így előzhetjük meg a hiánybetegségek kialakulását.

A napi étrendnek, így a tízórainak, uzsonnának is tartalmaznia kell szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostokat.

Az iskolában eltöltött idő alatt fontos, hogy akár a kisgyermek, akár a serdülő elegendő és megfelelő táplálékhoz jusson, mert csak így tud szellemileg és fizikailag jó kondícióban lenni a tanuláshoz és a mozgáshoz.

Az ételallergiás gyermek számára olyan tízórait kell csomagolnunk, amelyek ebédig, és esetleg ebéd után is biztosítják a megfelelő tápanyag-bevitelt.

Gluténérzékenység gyakran laktózérzékenységgel is együtt jár, így a tízóraikat sokszor e kettő figyelembe vételével kell elkészíteni.

Melyek a tiltott alapanyagok? Búza, árpa, rozs, ezek hibridjei, illetve az ezeket akár nyomokban is tartalmazó élelmiszerek. Ha a gyermek szervezete nem reagál a zabban található, gliadinhoz (gluténhoz) hasonló aveninre, akkor garantáltan gluténmentes zabot is lehet használni az ételek elkészítéséhez.

Milyen alapanyagokat lehet használni a péksütemények, aprósütemények készítéséhez? Garantáltan gluténmentes rizslisztet, barna rizslisztet, kukoricalisztet, zablisztet, kölest, hajdinát, lenmagot, kukoricakeményítőt, burgonyakeményítőt, burgonyapelyhet, amarántot, quinoát, szóját.

Mit jelent az, hogy garantáltan gluténmentes? Az élelmiszer még nyomokban sem tartalmaz glutént. Készítésekor, csomagolásakor, szállításakor nem szennyeződött gluténtartalmú élelmiszerrel. Erről a gyártó vagy a forgalmazó tájékoztat bennünket a csomagoláson. Ha azon nem szerepel, hogy garantáltan gluténmentes, akkor a termék sajnos nem használható ebben a diétában.

Otthon arra kell ügyelni, hogy a lisztérzékeny gyermek ételei a többitől elkülönítve, külön, csak erre szolgáló eszközökkel készüljenek (például érdemes külön kenyérpirítót vásárolni), és a gluténmentes alapanyagokat is a többitől elkülönítve, felcímkézve tároljuk.

A tízórai legyen minden nap változatos, többféle tápanyagot tartalmazzon, olyanokból készüljön, amelyeket szeret a gyerek. Fontos, hogy ezek az ételek ne legyenek túlfűszerezve, mert azt sok gyermek nem szereti.

A tízórai alapját a kenyérfélék, péksütemények alkotják, amiből szendvicset lehet készíteni. Ha magokkal készül, még táplálóbb, és bővelkedik nyomelemekben is. A gluténmentes péksütemény hamarabb kiszárad, mint a hagyományos, így ezeket előző nap érdemes elkészíteni, és be kell csomagolni, hogy másnap is élvezhető maradjon.

A nassolni való is lehet gluténmentes aprósütemények, gyümölcsdarabokkal.

A különböző húsos, zöldséges krémek, pástétomok gazdagon, többféle alapanyaggal készülhetnek. Előnyük: nem potyognak le a szendvicsről, be lehet "csempészni" olyat is, amit a kisgyermek önmagában nem enne meg, például a zöldségféléket. A csirkehúsos, a túrós, tojásos krém mind jó választás.

Friss gyümölcs, vagy akár dobozba zárt gyümölcssaláta mindig kellemes meglepetés, amikor a tízóraira kerül a sor. Az idénynek megfelelő gyümölcsök általában beszerezhetők, és a gyerekek nem utasítják el.

A folyadék sem maradhat el, ez lehet tea, gyümölcslé, tejes ital – ez utóbbit évszaknak megfelelően, körültekintéssel kell megválasztani, mert meleg időben hamar megromlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr10011712803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.09.19. 21:02:19

Nem lett itt kicsit sok a kulonfele erzekenyseg az utobbi idoben?

Valami szarra mindenki erzekeny... vagy csak picsogas van?
süti beállítások módosítása