Szakápolás

Egészséges táplálkozás – hétköznapi mítoszok

2016. május 13. - Szakápolás

egeszseges_taplalkozas.jpg

Ezrek és ezrek kutatnak az interneten az egészséges táplálkozással kapcsolatos információkat. Számos diétás tanácssal és trenddel találkozhatunk a médiában, és szinte lehetetlen eldönteni, melyik véleményre érdemes hallgatni, és mit kell figyelmen kívül hagyni. A közhelyek és népszerű módszerek mögött húzódó igazság meglepő lehet.

Lisa Mallonee, a Texas A&M Health Science Center dietetikusa segít néhány mítosz eloszlatásában.

A gluténmentes édesség egészségesebb?
A gluténmentes desszert nem egészségesebb, mint a „normál” édesség – állítja Lisa Mallonee. – Ezzel szemben a gluténhelyettesítő anyagok növelik a kalóriabevitelt és hozzájárulnak a testsúly növekedéséhez. Természetesen a gluténmentes diéta kulcsfontosságú azoknak, akik cöliákiában (gluténintolerancia) szenvednek, de a gluténmentes desszerteket csak módjával és a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként szabad fogyasztani.

A cukormentes és zsírmentes ételek nem okoznak súlygyarapodást?
Ha a „cukormentes” címkét látjuk egy tábla csokoládén, nyilván kevesebb bűntudatot érzünk, amikor az egészet egy ülésben befaljuk.

– A „cukormentes” vagy „zsírszegény” nem azonos a nulla kalóriával – figyelmeztet Mallonee. – Nem számít, milyen ételt eszünk, ha több kalóriát viszünk be, mint amennyit a szervezet felhasznál, a testsúlyunk növekedni fog.

Amikor a zsírmentes vagy alacsony cukortartalmú élelmiszerek között válogatunk, olvassuk el a címkéket. A cukormentes ételek között lehetnek olyanok, amelyeknek különösen magas a zsírtartalma. A gluténmentes édességhez hasonlóan, amikor a zsírokat vagy cukrokat eltávolítják a termékekből, az íz hatás megőrzése érdekében más, mesterséges összetevőket adhatnak hozzá. Ezek az anyagok viszont több kalóriát is jelenthetnek.

A szénhidrátok hizlalnak?
A szénhidrátok önmagukban nem növelik a testsúlyt, ezzel szemben az elfogyasztott szénhidrátok minősége befolyásolja a szervezetben képződő zsírsejtek számát.

– A szénhidrátokra szükségünk van, mert ezek a szervezet fő üzemanyagai – állítja Lisa Mallonee. – A valódi probléma a fejlett társadalmak táplálkozási szokásaival az, hogy az étrendünkben nagy súllyal szerepelnek a finomított cukrok és a készételek. Ezek a szénhidrátok járulnak hozzá a súlynövekedési problémákhoz.

A dietetikus ajánlása az, hogy a kiegyensúlyozott étrendben több összetett szénhidrátnak és kevesebb finomított, illetve feldolgozott cukornak kell szerepelnie. Ez a gyakorlatban több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és kevesebb készételt, finomított cukrot és fehér pékárut jelent.

Az egészséges táplálkozás többe kerül?
Természetesen a friss zöldség és gyümölcs drágább lehet, mint ha készételekkel és a gyorséttermek kedvezményes menüivel lakunk jól, de hosszabb távon nézve az egészségtelen táplálkozás későbbi következményei jelentős kiadásokkal járhatnak a gyógyszerek, kezelések és a betegség miatt kieső munkaidő miatt – hívja fel a figyelmet Mallonee. Az egészségre gyakorolt hatást ne hagyjuk ki a számításból. Vásároljunk a szezonnak megfelelően. Lehetnek kedvenceink, de ha egész évben, szezonon kívül is azokat vesszük, akkor nyilván a pénztárcánk is érezni fogja. Ügyeljünk a változatosságra, és ne féljünk kipróbálni a padlizsánt vagy a brokkolit, ha éppen annak van szezonja.

Az éjszakai evés hizlal?
„Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus!” – mindenki ismeri a népi bölcsességet. A dietetikus szerint azonban annak, hogy mikor eszünk, nincs akkora jelentősége, mint annak, hogy mit. Sokkal fontosabb a mennyiségi kontroll és a kalóriák egyensúlya. Ha az étrendünk kiegyensúlyozott, akkor mindegy, melyik napszakban fogyasztjuk el. A hangsúly a bevitt mennyiség mérséklésén és az elfogyasztott kalóriák elégetésén van.

A koplalás fontos a méregtelenítéshez?
A dietetikus nem ajánlja a koplalást.

Van egy kiváló, beépített méregtelenítő rendszer a testünkben: a máj és a vesék. A „méregtelenítés” érdekében végzett koplalás, amikor napokig nem veszünk magunkhoz táplálékot, veszélyes lehet. Bármilyen extrém koplalás előtt kérjük ki orvos vagy dietetikus véleményét – igazít el Mallonee. – A rostokban gazdag étkezés az, ami a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait támogatja. Sajnos, a modern táplálkozási szokások ezzel ellentétes irányba hatnak, és ez az, ami a szervezetre káros anyagok felszaporodásának kedvez. Valamennyiünk testében vannak sejtek, amelyek magukban hordozzák a rosszindulatúvá válás lehetőségét. Az, hogy milyen anyagokkal tápláljuk a szervezetünket, befolyásolhatja azt, hogy ezek a sejtek rosszindulatúvá alakulnak vagy elpusztulnak.

Az energiaszeletek és a fogyókúra
Rohanó életünk kevés időt enged a megfelelő étkezésre és sokan használják az energiaszeleteket az étkezés gyors és egyszerű helyettesítésére. Ez kényelmes megoldás, azonban fontos, hogy csak kiegyensúlyozott táplálkozás mellett engedjük meg magunknak. Figyeljünk arra is, hogy összetételük változatos legyen.

Tekintsük úgy ezeket az energiaszeleteket, mint édességet – ajánlja Lisa Mallonee. – Egyik-másiknak különösen magas a zsír- és cukortartalma. Hasznosak lehetnek sportolók számára, akik plusz kalóriát szeretnének bevinni, de nem ajánlom azoknak, akik súlyproblémákkal küzdenek.

Az internetben mindig meg lehet bízni?
Az internet kiváló információforrás, de nem mindig megbízható. Kezelőorvosunktól vagy dietetikustól kaphatjuk a legmegfelelőbb diétás tanácsokat.

Forrás: http://www.newswise.com/articles/popular-diet-myths-debunked

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr198714234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása