Szakápolás

Lezajlott az első műtét a virtuális valóságban

2016. április 22. - Szakápolás

vr_headset.jpg

A virtuális valóság (virtual reality, VR) a technológiai fejlesztések slágertémája: legismertebb példa rá a Facebook által piacra dobott Oculus Rift szemüveg, de már egy okostelefonhoz illeszthető headset segítségével is „teleportálhatjuk” magunkat egy másik helyre, akár létező, akár kitalált világba. Az egyre népszerűbb technika előnyeit elsősorban a szórakoztatás területén (játékok, filmek – és persze a mindig élen járó pornóipar) igyekeznek kihasználni, pedig a VR a tudomány és oktatás terén is óriási lehetőségeket tartogat.

Az amerikai Mediacal Realities cég meglátta ezt a lehetőséget, és lehetővé tette, hogy bárki a világ bármely pontjáról részt vehessen egy éppen élőben zajló műtéten. Az első ilyen eseményre április közepén került sor: a Royal London kórházban Dr. Shafi Ahmed rákos sejteket távolított el egy 70 éves brit férfi testéből, közel 55 ezer ember virtuális jelenlétében. A műtét 2 óra 40 percen át tartott.

A nézők úgy érezhették, hogy valóban ott állnak a műtőben: láthatták és hallhatták az egész folyamatot, és eldönthették mire figyelnek: bármikor nézőpontot válthattak, vagy rá is közelíthettek egyes dolgokra.

Az alábbi videó két dimenzióban is jól érzékelteti, milyen élményről lehet szó. A felvétel megtekintése közben az egér segítségével körbe tudunk nézni.

A műtétet a Mativision 360 fokos videó technológiája segítségével közvetítették az interneten. Az adást VRinOR applikáció segítségével lehet figyelemmel követni, Android és iOS rendszerű mobilokról egyaránt.

A mérföldkőről számtalan nemzetközi fórum beszámolt a CNN-től kezdve a BBC-n át a Financial Times-ig.

Dr. Shafi Ahmed szerint ez a technológia tökéletes arra, hogy oktatási anyagok készüljenek vele, amelyeket azután a Föld bármely pontján lehet használni. De nem csak az egészségügyi dolgozók tanulhatnak belőle, az érintett betegek számára is hasznos lehet, ha sikerül eloszlatni a műtétek körüli félelmeket és misztikumot. Az orvos a közvetítés céljára éppen ezért szándékosan egy rutin műtétet választott, amelyet specialistaként szinte napi szinten szokott végezni.

Ami a mobil platformokat illeti, a legtöbb érdeklődő az Egyesült Államokból és Nagy Britanniából csatlakozott, de voltak látogatók Vietnámból, Szaúd-Arábiából, Chiléből, Dél-Koreából és Törökországból is. Az asztali számítógéppel bejelentkezők fele Kínából követte az eseményt.

Az operációt a páciens felesége és két fia is végignézte, és elmondásuk szerint ez megnyugtatóbb volt számukra, mint a műtő előtt a folyosón várakozni.

Fotó: Maurizio Pesce, CC 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr968654436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása