Van egy olyan érzésem, hogy a poszternek sem a pálinkáról, sem a magyar alkholofogyasztási szokásokról fogalma sincs.
Magyarországon pl 50 fokos pálinkánál erősebb nem főzhető. Tehát 50-55 fokosról beszélni badarság, a 40 fokos inkább általánosabb.
Magyarország nem bor és pálinkaivó nemzet, hanem kb abban az övezetben vanm ahol a sör és a bor nagyjából egyenlő arányban oszlik meg.
Jómagam reggelenként EGY KORTY „ágyasított" (azaz, pl. szilvapálinka szilvadarabokra öntve tárolva 2-3 hónapig, majd leszűrve) gyümölcspálinkát szoktam minden reggel bedobni (reggeli előtt).
.
Vajh, milyen hatása van/lehet ennek a szervezetemre? (Egyéb alkoholfogyasztásom: egy-két pohár vörösbor heti átlagban és a napi kortyon kívül tán 5-6 stampedli pálinka évente) - mintha az értisztító vérnyomást befolyásoló hatásáról nem esett volna eddig szó.
.
Még annyit: pár éve, éves vérvizsgálat után a doktornő megkérdezte, hogy mennyit szoktam inni. A kérdésen először elcsodálkoztam, aztán eszembe jutott, hogy a vérvétel reggelén is bedobtam a addigra már a szokásos korty pálinkát... :))
A pálinkás öblögetés fogfájásra márpedig működik. Tudom, mert már volt, hogy rászorultam. Persze komoly hátránya, hogy túl hosszú ideig nem alkalmazható, ha az ember nem akar folyamatosan merev részeg lenni. :D
Én nem tudom milyen pálinkát ivott a cixerző, de nekem a torokfájásomat MINDIG meggyógyította a pálesz. ha nem, akkor mindig nagyobb volt a baj és keményebb gyógyszer (Cataflam) kellett.
A pálinka kiváló étvágycsináló. Jó melegítő fagyos hajnalokon és akár hiszitek, akár nem, a parasztok szájhigiéniájáért is sokat tett az évszázadok alatt.
A pálinka ebből a szempontból erősen hasonlyít az alkoholos gyógyfű levekre, bár azok effektíve gyógyhatású készítmények. viszont a jobb kedvre derítésben nem segítenek, ellenben a mértékkel és tudatosan, élvezetből fogyasztott PÁLINKÁT.
(Vagy tisztességes alkoholos italt, whiskyt, konyakot, rumot, tekilát, vodkát, satöbbit.)
Egyébként ha az alkoholnak szárító hatása van és idegsejteket és szöveteket roncsol, akkor a többi élő organizmust beleértve a baktériumot és a vírust is öli...kiszárítja
Ettől függetlenül a hasmenést nem igen javíthatja, mivel az alkohol már a gyomorban felszívódik.
És jobb ha szén tablettát vesz be.
torokgyulladásra meg a köptető meg a meleg tea C vitamin jó
Viszont a forró égető tea akár ronthat is a helyzeten, sőt akinek egyébként semmi baja, és ilyet iszik, annak begyulladhat a torka...roncsolódik a szövet, és ke lesz téve fertőzésnek.
És ezért van az hogy aki seggrészegre issza magát, annak fáj a torka másnap. pont az alkohol "jótékony" hatása miatt.
Lehet hogy kis megfázásra hőemelkedésre az alkohol vérnyomás növelő hatása segít egy melegágyas izzadó kúrálásra, de vírusos lázra lószart se ér.
Az alkohol pedig gyomorsavat csinál.
szóval ha nincs étvágya valakinek, vagy kevés a sava akkor lesz.
Akinek meg sok van, egyenesen nem ajánlott semmilyen alkohol fogyasztása.
@efi:
jó magyar étkezési kultúra
Imádom mikor a kollégák a pálinkától és a sok seggrészegségtől már alkohol függő "agysérült" másokra tukmálják a piát, hogy igyál.
Egyébként ez a 1 kupica általában 1-2 üveg lesz a magyar szokások szerint.
Nekem régebben adódott stressz alapú refluxom, fájt a gyomrom, mint a fene, gyógyszert nem akartam szedni, a teák meg nem igazán hatottak. Végső megoldásként jutott eszembe a hűtőben lévő birsalmapálinka, két feles, két nap, és a gyomorfájás, huss!
Nyilvánvaló, hogy a cikk minden szava, egy bigott pálinka ellenes, rosszindulatú érvelés.
Írom ezt úgy, hogy életemben nem voltam még ittas sem, se pálinkától, se mástól.
Az íróról süt, hogy életében ki se próbálta. Pont az ellenkezője igaz azoknak amit ír róla.
Megütötte a szememet a "...jó magyar szokás szerint..." kitétel. Mintha más népek nem innának alkoholt
... csak mi vagyunk ilyen hülyék. Az USA-ban a koktélozás vagy a dupla jeges bourbon ivása ebéd vagy vacsora előtt az micsoda? Az nem káros, csak mert gin vagy whisky az alapja? Az decens?
A vízelvonáás miért akkora baj? A torokfájás egyes eseteiben (ilyen a rekedtséggel járó is) a nyálkahártya kismértékű ödémája alakul ki, amit a vízelvonás éppenséggel mérsékel, Ez a "vízelvonás" azonban ozmozisnyomáson alapul, nem tűnik tehát olyan nagyon ártalmasnak. Viszont tényleg mérsékli a rekedtséget és a fájdalmat is. Vagy nem?
A cikkíró keveri a szezont a faszommal: 50-55 fokos pálinka az kis cserkészeknek való (és nem is hívható pálinkának ) , Valszeg 50%-osra gondolt.
Érdemes utánanézni, hogy mi a különbség.
A pálinkának van fertőtlenítő hatása, innentől kezdve az egész hmm. okosodásnak tűnik.
Talán azért lett a kultúránk része, mert a fogyasztása a túlélést segítette elő abban az időben amikor nem volt tiszta ivóvíz.
- Pista bácsi, miben segít magának a pálinka?
- Ha fáj a fogunk, a torkunk, ha emésztési panaszaink vannak, ha álmatlanságban szenvedünk vagy fertőtlenítésre váró bőrsérülésünk van.
- És mióta vannak ilyen problémái?
- Mióta rendszeresen pálinkát iszom...
Szakápolás
Utolsó kommentek:
The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2019.11.23. 14:25:17
Bejegyzés: Különös terápia - a nikotin mint gyógyszer
Sandor Akarki 2016.12.04. 23:04:34
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
Rwindx 2016.12.04. 21:33:25
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
Rwindx 2016.12.04. 21:32:01
Magyarországon pl 50 fokos pálinkánál erősebb nem főzhető. Tehát 50-55 fokosról beszélni badarság, a 40 fokos inkább általánosabb.
Magyarország nem bor és pálinkaivó nemzet, hanem kb abban az övezetben vanm ahol a sör és a bor nagyjából egyenlő arányban oszlik meg.
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
alex4 2016.12.04. 19:36:50
.
Vajh, milyen hatása van/lehet ennek a szervezetemre? (Egyéb alkoholfogyasztásom: egy-két pohár vörösbor heti átlagban és a napi kortyon kívül tán 5-6 stampedli pálinka évente) - mintha az értisztító vérnyomást befolyásoló hatásáról nem esett volna eddig szó.
.
Még annyit: pár éve, éves vérvizsgálat után a doktornő megkérdezte, hogy mennyit szoktam inni. A kérdésen először elcsodálkoztam, aztán eszembe jutott, hogy a vérvétel reggelén is bedobtam a addigra már a szokásos korty pálinkát... :))
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
_Neville 2016.12.04. 16:56:10
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
BéLóg 2016.12.04. 16:14:35
A pálinka kiváló étvágycsináló. Jó melegítő fagyos hajnalokon és akár hiszitek, akár nem, a parasztok szájhigiéniájáért is sokat tett az évszázadok alatt.
A pálinka ebből a szempontból erősen hasonlyít az alkoholos gyógyfű levekre, bár azok effektíve gyógyhatású készítmények. viszont a jobb kedvre derítésben nem segítenek, ellenben a mértékkel és tudatosan, élvezetből fogyasztott PÁLINKÁT.
(Vagy tisztességes alkoholos italt, whiskyt, konyakot, rumot, tekilát, vodkát, satöbbit.)
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
Sparhelt · www.sparhelt.hu 2016.12.04. 10:44:05
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
kuki123 2016.12.04. 09:57:09
Ettől függetlenül a hasmenést nem igen javíthatja, mivel az alkohol már a gyomorban felszívódik.
És jobb ha szén tablettát vesz be.
torokgyulladásra meg a köptető meg a meleg tea C vitamin jó
Viszont a forró égető tea akár ronthat is a helyzeten, sőt akinek egyébként semmi baja, és ilyet iszik, annak begyulladhat a torka...roncsolódik a szövet, és ke lesz téve fertőzésnek.
És ezért van az hogy aki seggrészegre issza magát, annak fáj a torka másnap. pont az alkohol "jótékony" hatása miatt.
Lehet hogy kis megfázásra hőemelkedésre az alkohol vérnyomás növelő hatása segít egy melegágyas izzadó kúrálásra, de vírusos lázra lószart se ér.
Az alkohol pedig gyomorsavat csinál.
szóval ha nincs étvágya valakinek, vagy kevés a sava akkor lesz.
Akinek meg sok van, egyenesen nem ajánlott semmilyen alkohol fogyasztása.
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
kuki123 2016.12.04. 09:44:26
jó magyar étkezési kultúra
Imádom mikor a kollégák a pálinkától és a sok seggrészegségtől már alkohol függő "agysérült" másokra tukmálják a piát, hogy igyál.
Egyébként ez a 1 kupica általában 1-2 üveg lesz a magyar szokások szerint.
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
Vacskamati69 2016.12.04. 09:31:02
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
FN (törölt) 2016.12.04. 08:13:45
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
trüki 2016.12.04. 07:47:43
Írom ezt úgy, hogy életemben nem voltam még ittas sem, se pálinkától, se mástól.
Az íróról süt, hogy életében ki se próbálta. Pont az ellenkezője igaz azoknak amit ír róla.
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
Dzsano 2016.12.04. 06:49:27
... csak mi vagyunk ilyen hülyék. Az USA-ban a koktélozás vagy a dupla jeges bourbon ivása ebéd vagy vacsora előtt az micsoda? Az nem káros, csak mert gin vagy whisky az alapja? Az decens?
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
hypochloride 2016.12.04. 06:22:45
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
Mei Ling 2016.12.04. 06:17:31
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
degeco 2016.12.04. 05:38:28
Érdemes utánanézni, hogy mi a különbség.
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
Kifinomult paraszt 2016.12.03. 23:52:47
Talán azért lett a kultúránk része, mert a fogyasztása a túlélést segítette elő abban az időben amikor nem volt tiszta ivóvíz.
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
tantum verde 3 2016.12.03. 22:39:48
A pálinka fertőtlenít, már a 40 fokos is.
A tiszta (csak gyümölcsöt tartalmazó, nem répacukrozott cefréből készült) pálinka egyébként hasmenés ellen is jó.
Másrészt a pálinka aperitif (étvágygerjesztő), amit kaja közben vagy után isznak, az meg digestif (emésztéssegítő).
Lehet, hogy nem kéne tudományosnak szánt ökörségeket írni.
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság
efi 2016.12.03. 22:04:55
- Ha fáj a fogunk, a torkunk, ha emésztési panaszaink vannak, ha álmatlanságban szenvedünk vagy fertőtlenítésre váró bőrsérülésünk van.
- És mióta vannak ilyen problémái?
- Mióta rendszeresen pálinkát iszom...
Bejegyzés: A pálinka mint orvosság