Szakápolás

A laktózérzékenységről: 10 kérdés és válasz

2016. május 20. - Szakápolás

tejtermek.jpg

Sokan szenvednek kellemetlen tünetektől a tej és tejtermékek fogyasztása után. A panaszokat sok esetben a laktózérzékenység okozza, amely a leggyakoribb táplálék intolerancia, előfordulása 7-20 százalék a világon. 

  1. Mi okozza a laktózérzékenységet?

 A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) felépülő szénhidrát. Ahhoz, hogy fel tudjon szívódni, laktáz enzimre van szükség, amely a vékonybélben egyszerű cukrokká bontja.

Ha az enzim teljesen hiányzik, vagy nem termelődik belőle elég, a tejcukor bontatlanul halad tovább, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják el, kellemetlen testi tünetek kíséretében.

  1. Milyen tünetei vannak a tejcukor-érzékenységnek?

 Általában puffadás, hasmenés, hasi diszkomfort érzet, hányinger, hasfájás. Ez utóbbi olyan erős is lehet, hogy a beteg munkaképtelenné is válhat.

Ezek a tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után 1-2 órán belül jelentkeznek, és akár 2 napig is elhúzódhatnak. Fontos, hogy a panaszok múlásával se fogyasszon a beteg laktóztartalmú ételt. Fokozott érzékenység esetén még az élelmiszerekben nyomokban előforduló tejcukor is panaszt okozhat.

  1. A laktózérzékenység azonos a tejérzékenységgel?

 A tej fogyasztása után fellépő panaszok előidézője nem mindig a laktózérzékenység, más gyomor-bélrendszeri betegség is okozhatja. Hasonló panaszokkal jár a tejfehérje allergia is, amelynek diétája sokkal szigorúbb tejcukormentes diétánál. A laktózintolerancia nem is igazán érzékenység, inkább a tejcukor emésztésének zavara.

  1. Hogyan állapítják meg a laktózérzékenységet?

 A diagnózis felállítása legtöbbször a H2-kilégzési teszttel történik. Az eljárás lényege, hogy nagy mennyiségű tejcukor fogyasztása után bizonyos időközönként mérik a kilégzett levegő H2 tartalmát. A vizsgálat hosszadalmas és kellemetlen, egészen kicsi gyermekeknél nem lehet elvégezni.

A genetikai teszttel szűrhető az örökletes hajlam. Eredménye alapján tudható, hogy a gyermeknél később várható-e enzimszint csökkenés. Ezt a preventív jellegű szűrést érdemes lenne minden csecsemőnél elvégezni, illetve azoknál, akiknek a tejtermékek fogyasztása után panaszuk van, vagy ha a családban előfordult tejcukor érzékenység. A genetikai vizsgálat fájdalommentes: a szájnyálkahártyáról vesznek óvatosan nyálmintát. 

  1. Lehet-e laktózérzékeny az anyatejes csecsemő?

 Az újszülött kortól fennálló, veleszületett érzékenység génmutációkövetkezménye. Ilyenkor az anyatejben található tejcukor emésztésére sem képes a csecsemő. A problémára a hasfájás és a híg széklet hívja fel a figyelmet. A gyermekorvos ilyenkor laktózmentes tápszert ír fel.

  1. Ki lehet-e nőni a laktózérzékenységet?

 A veleszületett laktózérzékenység – akár születés után, akár később jelentkezik – nem nőhető ki, de tejcukormentes diétával teljes és egészséges életet lehet élni. Ha nem kezelik, az a bélbolyhok károsodásával, a fejődésben való visszamaradással, hiánybetegségekkel, viselkedészavarokkal, fertőzésekkel szembeni fogékonysággal jár.

Laktóz-intolerancia bármely életkorban kialakulhat, akár genetikai alapon, mert az enzim termelődése hiányzik, akár valamilyen betegség következtében (gyulladásos bélbetegségek, bélnyálkahártyát érintő fertőzések), mert a termelődésében zavar áll be.

Ez utóbbinál hosszú diétával bizonyos esetekben visszafordítható az állapot.

  1. Miből áll a laktóz-intolerancia terápiája?

 A kezelés laktózszegény étrendből, illetve gyógyszeres kezelésből áll.

Ha az enzim teljes hiányáról beszélünk, csak a szigorú tejcukortól mentes étrend jöhet szóba. Részleges hiány esetében az egyéni tolerancia függvényében állítja be az étrendet a dietetikus. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű laktózt el tudnak fogyasztani.

A gyógyszeres kezelés a laktáz enzim pótlását jelenti.

  1. Mikor mondhatjuk, hogy laktózmentes egy termék?

 Akkor laktózmentes az élelmiszer, ha 1 g/100 g vagy 0,1 g/100 cm3 -nél kevesebb tejcukrot tartalmaz, míg a csökkentett laktóztartalmú termékekben ennél magasabb.

Az élelmiszeriparban többféle módszer létezik a laktózmentes és csökkentett laktóztartalmú tejkészítmények előállítására. Ezek közül a leggyakoribb azenzimes hidrolízis, valamint a folyékony enzim közvetlenül a termékhez adagolása.

  1. Nem elég csak a tejet elhagyni az étrendből?

 A tej és tejtermék a legjobb természetes kalciumforrás. Ezért nem tanácsos – különösen kisgyermekek esetében – a tejet és tejterméket teljesen kihagyni az étrendből. Érdemes rendszeresen fogyasztani csökkentett laktóz tartalmú vagy laktózmentes ételeket, emellett kalciummal dúsított növényi italokat, illetve kalciumtartalmú ételeket (húst, gabonaféléket, zöldségféléket.)

  1. Miben lehet laktóz, amire nem is gondolunk?

 Ilyenek a töltött és töltetlen péksütemények, salátaöntetek, instant levesek, fékész és kész ételek, gyümölcsfagylaltok. A növényi krémek és italok, margarinok, bizonyos édesítőszerek (Laktit-E966), is tartalmazhatják. Az összetevők között felsorolt tejpor, savópor, savó, Citopánpor is erre az összetevőre utal. A gyógyszerek összetevői között is szerepelhet, de a nagyműtétek alkalmával használt altatógázok segédanyaga is lehet laktóz.

Sz. Banadics Éva

Felhasznált irodalom:

1. Laktózintolerancia
MDOSZ Táplálkozási akadémia 2015/4.

2. Laktóz-intoleranciáról érthetően (Ételallergia Online)
Dr. Pálfi Erzsébet

3. Preventív tejcukor érzékenység szűrés
Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum

4. Fermentált tejkészítmények előállításának lehetőségei tejcukorérzékeny és galaktozémiás betegek számára
Varga Zsuzsa

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr938734942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása