Sokan szenvednek kellemetlen tünetektől a tej és tejtermékek fogyasztása után. A panaszokat sok esetben a laktózérzékenység okozza, amely a leggyakoribb táplálék intolerancia, előfordulása 7-20 százalék a világon.
- Mi okozza a laktózérzékenységet?
A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) felépülő szénhidrát. Ahhoz, hogy fel tudjon szívódni, laktáz enzimre van szükség, amely a vékonybélben egyszerű cukrokká bontja.
Ha az enzim teljesen hiányzik, vagy nem termelődik belőle elég, a tejcukor bontatlanul halad tovább, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják el, kellemetlen testi tünetek kíséretében.
- Milyen tünetei vannak a tejcukor-érzékenységnek?
Általában puffadás, hasmenés, hasi diszkomfort érzet, hányinger, hasfájás. Ez utóbbi olyan erős is lehet, hogy a beteg munkaképtelenné is válhat.
Ezek a tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után 1-2 órán belül jelentkeznek, és akár 2 napig is elhúzódhatnak. Fontos, hogy a panaszok múlásával se fogyasszon a beteg laktóztartalmú ételt. Fokozott érzékenység esetén még az élelmiszerekben nyomokban előforduló tejcukor is panaszt okozhat.
- A laktózérzékenység azonos a tejérzékenységgel?
A tej fogyasztása után fellépő panaszok előidézője nem mindig a laktózérzékenység, más gyomor-bélrendszeri betegség is okozhatja. Hasonló panaszokkal jár a tejfehérje allergia is, amelynek diétája sokkal szigorúbb tejcukormentes diétánál. A laktózintolerancia nem is igazán érzékenység, inkább a tejcukor emésztésének zavara.
- Hogyan állapítják meg a laktózérzékenységet?
A diagnózis felállítása legtöbbször a H2-kilégzési teszttel történik. Az eljárás lényege, hogy nagy mennyiségű tejcukor fogyasztása után bizonyos időközönként mérik a kilégzett levegő H2 tartalmát. A vizsgálat hosszadalmas és kellemetlen, egészen kicsi gyermekeknél nem lehet elvégezni.
A genetikai teszttel szűrhető az örökletes hajlam. Eredménye alapján tudható, hogy a gyermeknél később várható-e enzimszint csökkenés. Ezt a preventív jellegű szűrést érdemes lenne minden csecsemőnél elvégezni, illetve azoknál, akiknek a tejtermékek fogyasztása után panaszuk van, vagy ha a családban előfordult tejcukor érzékenység. A genetikai vizsgálat fájdalommentes: a szájnyálkahártyáról vesznek óvatosan nyálmintát.
- Lehet-e laktózérzékeny az anyatejes csecsemő?
Az újszülött kortól fennálló, veleszületett érzékenység génmutációkövetkezménye. Ilyenkor az anyatejben található tejcukor emésztésére sem képes a csecsemő. A problémára a hasfájás és a híg széklet hívja fel a figyelmet. A gyermekorvos ilyenkor laktózmentes tápszert ír fel.
- Ki lehet-e nőni a laktózérzékenységet?
A veleszületett laktózérzékenység – akár születés után, akár később jelentkezik – nem nőhető ki, de tejcukormentes diétával teljes és egészséges életet lehet élni. Ha nem kezelik, az a bélbolyhok károsodásával, a fejődésben való visszamaradással, hiánybetegségekkel, viselkedészavarokkal, fertőzésekkel szembeni fogékonysággal jár.
Laktóz-intolerancia bármely életkorban kialakulhat, akár genetikai alapon, mert az enzim termelődése hiányzik, akár valamilyen betegség következtében (gyulladásos bélbetegségek, bélnyálkahártyát érintő fertőzések), mert a termelődésében zavar áll be.
Ez utóbbinál hosszú diétával bizonyos esetekben visszafordítható az állapot.
- Miből áll a laktóz-intolerancia terápiája?
A kezelés laktózszegény étrendből, illetve gyógyszeres kezelésből áll.
Ha az enzim teljes hiányáról beszélünk, csak a szigorú tejcukortól mentes étrend jöhet szóba. Részleges hiány esetében az egyéni tolerancia függvényében állítja be az étrendet a dietetikus. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű laktózt el tudnak fogyasztani.
A gyógyszeres kezelés a laktáz enzim pótlását jelenti.
- Mikor mondhatjuk, hogy laktózmentes egy termék?
Akkor laktózmentes az élelmiszer, ha 1 g/100 g vagy 0,1 g/100 cm3 -nél kevesebb tejcukrot tartalmaz, míg a csökkentett laktóztartalmú termékekben ennél magasabb.
Az élelmiszeriparban többféle módszer létezik a laktózmentes és csökkentett laktóztartalmú tejkészítmények előállítására. Ezek közül a leggyakoribb azenzimes hidrolízis, valamint a folyékony enzim közvetlenül a termékhez adagolása.
- Nem elég csak a tejet elhagyni az étrendből?
A tej és tejtermék a legjobb természetes kalciumforrás. Ezért nem tanácsos – különösen kisgyermekek esetében – a tejet és tejterméket teljesen kihagyni az étrendből. Érdemes rendszeresen fogyasztani csökkentett laktóz tartalmú vagy laktózmentes ételeket, emellett kalciummal dúsított növényi italokat, illetve kalciumtartalmú ételeket (húst, gabonaféléket, zöldségféléket.)
- Miben lehet laktóz, amire nem is gondolunk?
Ilyenek a töltött és töltetlen péksütemények, salátaöntetek, instant levesek, fékész és kész ételek, gyümölcsfagylaltok. A növényi krémek és italok, margarinok, bizonyos édesítőszerek (Laktit-E966), is tartalmazhatják. Az összetevők között felsorolt tejpor, savópor, savó, Citopánpor is erre az összetevőre utal. A gyógyszerek összetevői között is szerepelhet, de a nagyműtétek alkalmával használt altatógázok segédanyaga is lehet laktóz.
Sz. Banadics Éva
Felhasznált irodalom:
1. Laktózintolerancia
MDOSZ Táplálkozási akadémia 2015/4.
2. Laktóz-intoleranciáról érthetően (Ételallergia Online)
Dr. Pálfi Erzsébet
3. Preventív tejcukor érzékenység szűrés
Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum
4. Fermentált tejkészítmények előállításának lehetőségei tejcukorérzékeny és galaktozémiás betegek számára
Varga Zsuzsa