Mi kerüljön a cöliákiás gyerekek tízórais dobozába?

2016. szeptember 17. - Szakápolás

szendvics.jpg

Mit vigyenek magukkal a gyerekek tízóraira, ha gluténérzékenység (cöliákia, lisztérzékenység) miatt egy életen át tartó szigorú diétát kell tartaniuk?

Tovább

Erre vigyázzunk, ha natúr kozmetikumokat vásárolunk

szeletek.jpg

Reneszánszukat élik a natúr kozmetikumok, melyeket általában illóolajokkal illatosítanak. Azonban jó tudni, hogy bizonyos illóolajok, - még ha természetesek és lekövethető forrásból, ökológiai gazdaságból származó növényekből állítanak is elő -, napfény hatására érzékenyítenek, fototoxikusak, és akár maradandó, vissza nem fordítható elváltozást is okozhatnak a bőrünkön. Éppen ezért a nyáron használt kozmetikumok esetében mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket, és ne használjunk olyan terméket, mely fényérzékenyítő illóolajokat tartalmaz!

Tovább

Miért kell színes zöldségfélét fogyasztani?

szines_zoldseg.jpg

A céklából, sárgarépából készült smoothie-k, vagy a salátafélékből, paprikákból, paradicsomból összeállított saláták nem csak gusztusosak, hanem egészségesek is. A színeknek jelentőségük van az étkezésben: a különböző színű zöldségfélék más-más számunkra hasznos anyagot tartalmaznak.

Tovább

5 fontos dolog az alvajárásról

alvajaras.jpg

Az alvással kapcsolatos panaszok rendkívül gyakoriak, nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is. Az alvásmedicina viszonylag fiatal szakág, de mintegy 60 éve foglalkoznak komolyabban a témával. Az alvászavarok között külön figyelmet érdemel az alvajárás (Somnambulismus), amely ébredési zavar következtében kialakult paraszomnia (rémálmok, lidércnyomás). Az alvás és az ébrenlét elemei együttesen fordulnak elő, így aki először találkozik a jelenséggel, nem tudja eldönteni, hogy az alvajáró mennyire van tudatában cselekedeteinek.

 

Tovább

Különös terápia - a nikotin mint gyógyszer

cigaretta.jpg

Tegyük egy kicsit félre, amit eddig a nikotinról tudtunk, vagy tudni véltünk. A legtöbben úgy gondolunk a nikotinra, mint egy veszélyes, erős hozzászokást okozó anyagra, amely szerte a világon milliók halálát okozza.

Van azonban az éremnek egy másik oldala is. Bizonyos egészségügyi előnyei mellett javítja a szellemi teljesítményt: például fokozza a figyelmet, a munkamemóriát.

Tovább

Káros és veszélyes anyagok otthonunkban

veszelyes_anyagok.jpg 

Ha jól körülnézünk háztartásunkban, szép számmal találunk veszélyes, egészségkárosító, vagy akár rákkeltő anyagokat. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyek ezek, és igyekezzünk környezettudatosan kezelni őket. Erre szolgál többek között a szelektív hulladékgyűjtés, melynek lényege, hogy ne kerüljenek a természetbe káros anyagok, illetve mód nyíljon a szakszerű, ipari méretű újrahasznosításukra.

Tovább

Különös terápia - Nyüvek a sebben

legy.jpgAmikor Michelle Marineau megpillantotta betegét – nevezzük Jamesnek –, azonnal tudta, hogy nem sokat tud segíteni. James nagylábujját korábban amputálták egy rosszul kontrollált diabétesz szövődménye miatt, a műtéti seb azonban sehogy sem akart begyógyulni. Befertőződött, és a baktériumok szörnyű pusztítást végeztek. A vörös, gyulladt, nedvedző seb közepén szabadon látszottak a lábfej csontjai, az inak, és a többi lábujj is üszkösödni és feketedni kezdett.

Tovább