A gyermekkori rövidlátásról

2016. október 21. - Szakápolás

szemuveges_gyerek.jpgA rövidlátás olyan örökletes látászavar, melyet szemüveggel teljes mértékben korrigálni lehet, megszűntetni azonban nem. Mi az a rövidlátás? Miért olyan fontosak a korai szűrővizsgálatok, és mikor van itt az idejük? A szemüveggel kapcsolatos tévhitekről is szólunk.

Tovább

Erre vigyázzunk, ha natúr kozmetikumokat vásárolunk

szeletek.jpg

Reneszánszukat élik a natúr kozmetikumok, melyeket általában illóolajokkal illatosítanak. Azonban jó tudni, hogy bizonyos illóolajok, - még ha természetesek és lekövethető forrásból, ökológiai gazdaságból származó növényekből állítanak is elő -, napfény hatására érzékenyítenek, fototoxikusak, és akár maradandó, vissza nem fordítható elváltozást is okozhatnak a bőrünkön. Éppen ezért a nyáron használt kozmetikumok esetében mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket, és ne használjunk olyan terméket, mely fényérzékenyítő illóolajokat tartalmaz!

Tovább

Miért kell színes zöldségfélét fogyasztani?

szines_zoldseg.jpg

A céklából, sárgarépából készült smoothie-k, vagy a salátafélékből, paprikákból, paradicsomból összeállított saláták nem csak gusztusosak, hanem egészségesek is. A színeknek jelentőségük van az étkezésben: a különböző színű zöldségfélék más-más számunkra hasznos anyagot tartalmaznak.

Tovább

5 fontos dolog az alvajárásról

alvajaras.jpg

Az alvással kapcsolatos panaszok rendkívül gyakoriak, nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is. Az alvásmedicina viszonylag fiatal szakág, de mintegy 60 éve foglalkoznak komolyabban a témával. Az alvászavarok között külön figyelmet érdemel az alvajárás (Somnambulismus), amely ébredési zavar következtében kialakult paraszomnia (rémálmok, lidércnyomás). Az alvás és az ébrenlét elemei együttesen fordulnak elő, így aki először találkozik a jelenséggel, nem tudja eldönteni, hogy az alvajáró mennyire van tudatában cselekedeteinek.

 

Tovább

Különös terápia - a nikotin mint gyógyszer

cigaretta.jpg

Tegyük egy kicsit félre, amit eddig a nikotinról tudtunk, vagy tudni véltünk. A legtöbben úgy gondolunk a nikotinra, mint egy veszélyes, erős hozzászokást okozó anyagra, amely szerte a világon milliók halálát okozza.

Van azonban az éremnek egy másik oldala is. Bizonyos egészségügyi előnyei mellett javítja a szellemi teljesítményt: például fokozza a figyelmet, a munkamemóriát.

Tovább