A pálinka mint orvosság

2016. december 02. - Szakápolás

alkohol3.jpg

Közelednek az ünnepek, amelyek nem múlhatnak el alkoholfogyasztás nélkül. A magyar ember bort és pálinkát iszik, és mivel sajnos a kultúránk alapvető elemének számíthatjuk az alkoholt, a néphit szerint gyógyítunk is vele. Maradjunk most a pálinkánál.

Tovább

Miért ijesztőek a horrorbohócok?

horror_bohoc.jpgIdén nyáron, Amerikában kezdődött el az őrület: bohócjelmezbe bújt, álarcos figurák rémisztgetik és fenyegetik a járókelőket. Rengeteg internetes álhír és viccelődés után jó néhány valóban megtörtént esetre derült fény, a rendőrség így már többször intézkedett. A legtöbb ember bizonyára szörnyen megijed a váratlanul előbukkanó rémpofa látványától a kihalt utcán, ezek a horrorbohócok azonban a legtöbbször veszélyes eszközöket is használnak, kés vagy akár láncfűrész is lehet náluk. Túl a váratlan hatáson és a fegyvernek nevezhető tárgyakon – mi lehet a pszichológiai háttere az ijedségünknek?

Tovább

Ami a boncasztalon kiderül – Az igazságügyi orvostan érdekességei

 boncolas.jpg

Sokunkat lenyűgöznek a krimik, akár olvasva, akár filmen nézve, hiszen a bűnjelek világossá válása, majd az azok alapján levont következtetések igazi szellemi teljesítménynek tűnnek. A krimirajongók többsége azonban nem sokat tud arról, hogy a valódi bűnügyek megoldását hogyan segíti az igazságügyi orvosszakértői munka.

Tovább

Erre vigyázzunk, ha natúr kozmetikumokat vásárolunk

szeletek.jpg

Reneszánszukat élik a natúr kozmetikumok, melyeket általában illóolajokkal illatosítanak. Azonban jó tudni, hogy bizonyos illóolajok, - még ha természetesek és lekövethető forrásból, ökológiai gazdaságból származó növényekből állítanak is elő -, napfény hatására érzékenyítenek, fototoxikusak, és akár maradandó, vissza nem fordítható elváltozást is okozhatnak a bőrünkön. Éppen ezért a nyáron használt kozmetikumok esetében mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket, és ne használjunk olyan terméket, mely fényérzékenyítő illóolajokat tartalmaz!

Tovább

Miért kell színes zöldségfélét fogyasztani?

szines_zoldseg.jpg

A céklából, sárgarépából készült smoothie-k, vagy a salátafélékből, paprikákból, paradicsomból összeállított saláták nem csak gusztusosak, hanem egészségesek is. A színeknek jelentőségük van az étkezésben: a különböző színű zöldségfélék más-más számunkra hasznos anyagot tartalmaznak.

Tovább