Szakápolás

A pálinka mint orvosság

2016. december 02. - Szakápolás

alkohol3.jpg

Közelednek az ünnepek, amelyek nem múlhatnak el alkoholfogyasztás nélkül. A magyar ember bort és pálinkát iszik, és mivel sajnos a kultúránk alapvető elemének számíthatjuk az alkoholt, a néphit szerint gyógyítunk is vele. Maradjunk most a pálinkánál.

Sok helyen még ma is tartja magát a régi szokás: evés előtt, éhgyomorra egy kupica pálinka rendben tartja a szervezetet. Ha fáj a fogunk, a torkunk, ha emésztési panaszaink vannak, ha álmatlanságban szenvedünk vagy fertőtlenítésre váró bőrsérülésünk van, már jön is a jó tanács: igyunk egy kis pálinkát, az mindent megold. De valóban? Mi az igazság ez ügyben a tudomány mai állása szerint?

Lássuk sorban mindazokat a várt hatásokat, amelyeket a pálinkának tulajdonítunk mi, magyarok. Kezdjük a fertőtlenítő hatással. Az alkohol ugyanis fertőtlenít, persze, ha több mint 70 fokos. Amennyiben ilyen pálinkával rendelkeznénk, biztos lehetne a hatás – ám a száj nyálkahártyája, a nyelőcső és a gyomor bánná. Szerencsére a magyar pálinka általában 50-55 fokos, így azonban le kell mondanunk a fertőtlenítő hatásról. Ráadásul ha sebfertőtlenítésre használjuk, a szöveteket roncsolja, hiszen elvonja a vizet. Ugyanezek igazak a torokfájás kezelésére is, nem érjük el vele a kívánt gyógyhatást.

Az ünnepek idején pont a legrosszabbkor jön a fogfájás. A maszek fogorvos nem dolgozik, az ügyeletet pedig a legtöbb ember megpróbálja elkerülni, így marad a régi, állítólag jól bevált módszer, a pálinkás öblögetés. Hatásában hasonlóan hatékony, mint a fentebb említett sebfertőtlenítés: roncsol, mert vizet von el, ám a fertőtlenítő hatása elenyésző. A hangulatunkat azonban javíthatja, ha gyakran öblögetünk vele, és a placebohatás sem hagyható figyelmen kívül.

Altatóként sem igazán javasoljuk. Kis mennyiségben élénkítő hatású, tehát így pont az ellenkező hatást érnénk el. Ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, valóban elálmosít, csakhogy az alkohol rontja az alvás minőségét.

Az egyetlen egészségügyi probléma, amelynek kezelésében bizonyos kutatások szerint lehet hatékony a pálinka, az emésztés bizonyos problémái lehetnek. Ám e kérdés sem egyszerű, mert ugyanarra a problémára más kutatók éppen az ellenkező eredményre jutottak. Svájcban 2010-ben végeztek egy kutatást, amelyben rendkívül zsíros étel után többek között tömény italt, snapszot kellett fogyasztani a résztvevők egyik csoportjának. A svájci kutatók arra jutottak, hogy az alkohol lassítja az emésztést. Más kutatások szerint jótékonyan hathat az emésztésre hatása, mégpedig a túlzott gyomorsavtermelés esetén, amennyiben étkezés után, kis mennyiségben fogyasztjuk. A jó magyar szokás szerinti, étkezés előtti pálinkázás azonban egyértelmű, hogy nem serkenti az emésztést és nem javítja az étvágyat, inkább szimplán csak egészségtelen és káros szokás.

Másfajta alkoholos italoknál már bizonyítottak egyes, egészségre előnyös hatásokat, ám ezeket sosem igazolták még tömény szeszesitaloknál. Ez azért lehet, mert a pozitív hatások nem az alkohollal függenek össze, hanem bizonyos növényi alkotóelemekkel, amelyek az alkohol ellenére nyújtják az egészségvédő hatást. A magas alkoholtartalom okozta kár azonban bőven meghaladja a kedvező anyagok hasznát.

Tehát az ünnepek alatt a jó szokásnak megfelelően bátran koccintsunk kedvenc pálinkánkkal (mértékkel), de azt ne vegyük nagyon komolyan, amit egymásnak mondunk közben: „Egészségedre!”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr3612017507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megint 2016.12.03. 21:04:41

Nagyjából stimmel, de fogfájás esetén tényleg segít, legalábbis nekem segített.

Ööö 2016.12.03. 21:13:55

Ázsiában, Afrikában kaja előtt, után nem árt...

Papp Sanyi 2016.12.03. 21:15:33

Mi bizonyítja, hogy étkezés előtti pálinka nem segíti az emésztést? Semmi konkrétum nincs megjelölve ezzel kapcsolatban, csak kijelentette a szerző. Akkor ha én az ellenkezőjét jelentem ki, mi van?

ZON 2016.12.03. 21:43:22

A volt főnököm szeretett schnautzer kutyája parvovírusban döglődött. Az állatorvos - utolsó esélyként - a szilvapálinkát említette. A kutya még 11 évet élt, de ha a gazdáján megérezte az alkohol szagát - ami nem szökőévente fordult elő - a kutya elvonult a vackára.

efi 2016.12.03. 22:04:55

- Pista bácsi, miben segít magának a pálinka?
- Ha fáj a fogunk, a torkunk, ha emésztési panaszaink vannak, ha álmatlanságban szenvedünk vagy fertőtlenítésre váró bőrsérülésünk van.
- És mióta vannak ilyen problémái?
- Mióta rendszeresen pálinkát iszom...

tantum verde 3 2016.12.03. 22:39:48

A cikk tartalmaz néhány egetverő baromságot.
A pálinka fertőtlenít, már a 40 fokos is.

A tiszta (csak gyümölcsöt tartalmazó, nem répacukrozott cefréből készült) pálinka egyébként hasmenés ellen is jó.

Másrészt a pálinka aperitif (étvágygerjesztő), amit kaja közben vagy után isznak, az meg digestif (emésztéssegítő).

Lehet, hogy nem kéne tudományosnak szánt ökörségeket írni.

Kifinomult paraszt 2016.12.03. 23:52:47

A pálinkának van fertőtlenítő hatása, innentől kezdve az egész hmm. okosodásnak tűnik.
Talán azért lett a kultúránk része, mert a fogyasztása a túlélést segítette elő abban az időben amikor nem volt tiszta ivóvíz.

degeco 2016.12.04. 05:38:28

A cikkíró keveri a szezont a faszommal: 50-55 fokos pálinka az kis cserkészeknek való (és nem is hívható pálinkának ) , Valszeg 50%-osra gondolt.
Érdemes utánanézni, hogy mi a különbség.

Mei Ling 2016.12.04. 06:17:31

Jó nagy baromság. A pálinkáról írtakat már cáfolták, és itt hívom fel a figyelmet pl. a vörösbor jótékony hatására.

hypochloride 2016.12.04. 06:22:45

A vízelvonáás miért akkora baj? A torokfájás egyes eseteiben (ilyen a rekedtséggel járó is) a nyálkahártya kismértékű ödémája alakul ki, amit a vízelvonás éppenséggel mérsékel, Ez a "vízelvonás" azonban ozmozisnyomáson alapul, nem tűnik tehát olyan nagyon ártalmasnak. Viszont tényleg mérsékli a rekedtséget és a fájdalmat is. Vagy nem?

Dzsano 2016.12.04. 06:49:27

Megütötte a szememet a "...jó magyar szokás szerint..." kitétel. Mintha más népek nem innának alkoholt
... csak mi vagyunk ilyen hülyék. Az USA-ban a koktélozás vagy a dupla jeges bourbon ivása ebéd vagy vacsora előtt az micsoda? Az nem káros, csak mert gin vagy whisky az alapja? Az decens?

trüki 2016.12.04. 07:47:43

Nyilvánvaló, hogy a cikk minden szava, egy bigott pálinka ellenes, rosszindulatú érvelés.
Írom ezt úgy, hogy életemben nem voltam még ittas sem, se pálinkától, se mástól.
Az íróról süt, hogy életében ki se próbálta. Pont az ellenkezője igaz azoknak amit ír róla.

FN (törölt) 2016.12.04. 08:13:45

Régóta köztudott, hogy az alkohol nem alkalmas a fertőző betegségek kivédésére és/vagy kezelésére: www.zeit.de/1982/12/schnaps-ist-nicht-gut-fuer-cholera

Vacskamati69 2016.12.04. 09:31:02

Nekem régebben adódott stressz alapú refluxom, fájt a gyomrom, mint a fene, gyógyszert nem akartam szedni, a teák meg nem igazán hatottak. Végső megoldásként jutott eszembe a hűtőben lévő birsalmapálinka, két feles, két nap, és a gyomorfájás, huss!

kuki123 2016.12.04. 09:44:26

@efi:
jó magyar étkezési kultúra
Imádom mikor a kollégák a pálinkától és a sok seggrészegségtől már alkohol függő "agysérült" másokra tukmálják a piát, hogy igyál.

Egyébként ez a 1 kupica általában 1-2 üveg lesz a magyar szokások szerint.

kuki123 2016.12.04. 09:57:09

Egyébként ha az alkoholnak szárító hatása van és idegsejteket és szöveteket roncsol, akkor a többi élő organizmust beleértve a baktériumot és a vírust is öli...kiszárítja
Ettől függetlenül a hasmenést nem igen javíthatja, mivel az alkohol már a gyomorban felszívódik.

És jobb ha szén tablettát vesz be.
torokgyulladásra meg a köptető meg a meleg tea C vitamin jó
Viszont a forró égető tea akár ronthat is a helyzeten, sőt akinek egyébként semmi baja, és ilyet iszik, annak begyulladhat a torka...roncsolódik a szövet, és ke lesz téve fertőzésnek.
És ezért van az hogy aki seggrészegre issza magát, annak fáj a torka másnap. pont az alkohol "jótékony" hatása miatt.

Lehet hogy kis megfázásra hőemelkedésre az alkohol vérnyomás növelő hatása segít egy melegágyas izzadó kúrálásra, de vírusos lázra lószart se ér.
Az alkohol pedig gyomorsavat csinál.
szóval ha nincs étvágya valakinek, vagy kevés a sava akkor lesz.
Akinek meg sok van, egyenesen nem ajánlott semmilyen alkohol fogyasztása.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2016.12.04. 10:44:05

Szerintem vérnyomáspanaszokra is jó. A nagyanyámnak az orvos írta fel, utálta is a dolgot, mert soha életében nem ivott pálinkát.

BéLóg 2016.12.04. 16:14:35

Én nem tudom milyen pálinkát ivott a cixerző, de nekem a torokfájásomat MINDIG meggyógyította a pálesz. ha nem, akkor mindig nagyobb volt a baj és keményebb gyógyszer (Cataflam) kellett.
A pálinka kiváló étvágycsináló. Jó melegítő fagyos hajnalokon és akár hiszitek, akár nem, a parasztok szájhigiéniájáért is sokat tett az évszázadok alatt.
A pálinka ebből a szempontból erősen hasonlyít az alkoholos gyógyfű levekre, bár azok effektíve gyógyhatású készítmények. viszont a jobb kedvre derítésben nem segítenek, ellenben a mértékkel és tudatosan, élvezetből fogyasztott PÁLINKÁT.
(Vagy tisztességes alkoholos italt, whiskyt, konyakot, rumot, tekilát, vodkát, satöbbit.)

_Neville 2016.12.04. 16:56:10

A pálinkás öblögetés fogfájásra márpedig működik. Tudom, mert már volt, hogy rászorultam. Persze komoly hátránya, hogy túl hosszú ideig nem alkalmazható, ha az ember nem akar folyamatosan merev részeg lenni. :D

alex4 2016.12.04. 19:36:50

Jómagam reggelenként EGY KORTY „ágyasított" (azaz, pl. szilvapálinka szilvadarabokra öntve tárolva 2-3 hónapig, majd leszűrve) gyümölcspálinkát szoktam minden reggel bedobni (reggeli előtt).
.
Vajh, milyen hatása van/lehet ennek a szervezetemre? (Egyéb alkoholfogyasztásom: egy-két pohár vörösbor heti átlagban és a napi kortyon kívül tán 5-6 stampedli pálinka évente) - mintha az értisztító vérnyomást befolyásoló hatásáról nem esett volna eddig szó.
.
Még annyit: pár éve, éves vérvizsgálat után a doktornő megkérdezte, hogy mennyit szoktam inni. A kérdésen először elcsodálkoztam, aztán eszembe jutott, hogy a vérvétel reggelén is bedobtam a addigra már a szokásos korty pálinkát... :))

Rwindx 2016.12.04. 21:32:01

Van egy olyan érzésem, hogy a poszternek sem a pálinkáról, sem a magyar alkholofogyasztási szokásokról fogalma sincs.
Magyarországon pl 50 fokos pálinkánál erősebb nem főzhető. Tehát 50-55 fokosról beszélni badarság, a 40 fokos inkább általánosabb.
Magyarország nem bor és pálinkaivó nemzet, hanem kb abban az övezetben vanm ahol a sör és a bor nagyjából egyenlő arányban oszlik meg.

Rwindx 2016.12.04. 21:33:25

@Rwindx: ja és igen, pálinkát ittam nemrég 2 felest, a helyesírásra valóban szar hatással van.

Sandor Akarki 2016.12.04. 23:04:34

Féreghajtónak beválik?
süti beállítások módosítása