Szakápolás

Erre vigyázzunk, ha natúr kozmetikumokat vásárolunk

2016. augusztus 19. - Szakápolás

szeletek.jpg

Reneszánszukat élik a natúr kozmetikumok, melyeket általában illóolajokkal illatosítanak. Azonban jó tudni, hogy bizonyos illóolajok, - még ha természetesek és lekövethető forrásból, ökológiai gazdaságból származó növényekből állítanak is elő -, napfény hatására érzékenyítenek, fototoxikusak, és akár maradandó, vissza nem fordítható elváltozást is okozhatnak a bőrünkön. Éppen ezért a nyáron használt kozmetikumok esetében mindig figyelmesen olvassuk el az összetevőket, és ne használjunk olyan terméket, mely fényérzékenyítő illóolajokat tartalmaz!

Mi az a fototoxicitás?

Léteznek bizonyos illóolajok, melyek a napfény hatására bőrünkön akár maradandó elváltozásokat is okozhatnak, vagy egyszerűen „csak” érzékennyé teszik bőrünket. Ezt a jelenséget nevezzük fototoxicitásnak vagy fotoszenzibilizációnak. Ha olyan natúrkozmetikumot használunk, melyek fényérzékenyítő, vagy fototoxikus illóolajokat tartalmaznak a napfénynek kitett bőrfelületen, mint amilyen a dekoltázs, a kéz, vagy az arc, akkor előfordulhat, hogy barna, piros, néha viszkető foltok, kiütések alakulnak ki a bőrön, melyek hetekig, rosszabb esetben akár évekig is látszódnak. Az illóolajok esetében a fényérzékenységet a furanokumarin (FC) vegyületek okozzák, melyek egyes citrus olajokban akár 1-2%-ban is előfordulhatnak. A fényérzékenyítő hatást általában az UV sugarak váltják ki, mivel ezek elnyelődése következtében sejtmembránt károsító oxigén gyökök keletkeznek, ami irritációt okoz, legtöbbször a reakciót követő 36-72 órán belül. Éppen ezért fontos, hogy ha olyan kozmetikumot használtunk, mely tartalmaz fényérzékenyítő olajakat, akkor legalább 12 órán keresztül ne menjünk a napra, vagy szoláriumba.

Nem minden citrusféle fototoxikus

Tény, hogy a legtöbb fototoxikus vegyületet a citrusfélék illóolajai tartalmazzák, így a citrom, a limetta, a grapefruit illóolaja az, de a mandariné például nem. Ám lényeges tudni, hogy az illóolajok kinyerési technológiája is meghatározza, hogy egy bizonyos illóolaj fotoxikus-e vagy sem. Így lehet az például, hogy a lepárlással kinyert limetta illóolaj nem tartalmaz fototoxikus vegyületeket, ellenben a hidegsajtolással kinyert limettaval. Az édes narancs illóolaja, ha hidegen sajtolják nem fototoxikus, ám a desztillált édesnarancs veszélyforrást jelent. Bizonyos esetekben az illóolaj gyártó cégek kivonják a fototoxicitást okozó vegyületeket az olajból, így biztonsággal alkalmazhatóak. Ezt a címkén mindig feltüntetik. Így a bergapténmentes bergamott illóolaj nem fototoxikus, ezt a FCF (FuranoCoumarin Free) vagy BF (Bergaptén Free) betűkkel jelölik.

Fototoxikus citrus illóolajok

Az alábbi illóolajok fototoxikusak, így vagy csak éjszakára használjuk az ezeket tartalmazó natúr kozmetikumokat, vagy ne menjünk napra a használatot követően legalább 12 órán át.

Citrom (Citrus limon) – hidegen sajtolt

Bergamot (Citrus bergamia) – hidegen sajtolt, nem frakcionált

Grapefruit (Citrus x paradisi) – sajtolt

Keserű narancs (Citrus aurantium var. amara) – sajtolt változat

Sajtolt lime (Citrus aurantifolia)

Desztillált édes narancs (Citrus sinensis)

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) – gyökér illóolaja

Fűszerkömény (Carum carvi)

Római kömény (Cuminum cyminum)

Verbéna (Aloysia triphylla)

Orvosi lestyán (Levisticum officinale) 

Forrás:
Tisserand, R. & Young, R.: Essential Oil Safety, 2nd ed., Churchill Livingstone Elsevier, 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr8710426876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása