Szakápolás

Káros és veszélyes anyagok otthonunkban

2016. június 20. - Szakápolás

veszelyes_anyagok.jpg 

Ha jól körülnézünk háztartásunkban, szép számmal találunk veszélyes, egészségkárosító, vagy akár rákkeltő anyagokat. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyek ezek, és igyekezzünk környezettudatosan kezelni őket. Erre szolgál többek között a szelektív hulladékgyűjtés, melynek lényege, hogy ne kerüljenek a természetbe káros anyagok, illetve mód nyíljon a szakszerű, ipari méretű újrahasznosításukra.

Kevesen gondolnak arra, hogy a gyorsan fejlődő informatikai eszközök világában, a már nem használt telefonok, nyomtatók, festékpatronok is veszélyes hulladéknak számítanak. Sok olyan háztartás is van, ahol az idős emberek nehezen szánják rá magukat, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált tárgyaiktól, ragaszkodnak régi főzési vagy takarítási szokásaikhoz, ugyanakkor gondolkodás nélkül a háztartási hulladékok közé dobják, amit elkülönítve kellene tárolni.

Összegyűjtöttünk néhány a háztartásban jellemzően előforduló veszélyessé válható anyagot.

Elhasznált étolaj, zsír

A legismertebb és legnagyobb mennyiségben előforduló káros anyag otthonunkban. Egészségkárosító hatása a többszöri felhasználásban rejlik. Hevítéskor megváltozik az olaj szerkezete: a már egyszer felhevített olaj transzzsírsav tartalma magas, emeli az összes, és különösen a rossz (LDL) koleszterin szintet, és csökkenti a jó koleszterin (HDL) szintet. Ez az érrendszeri és szívbetegségek kialakulásának kedvez. Bármennyire is pazarlásnak tűnik, a háztartásban használt "fáradt olajat" ne használjuk fel többször!

Az ilyen hulladéktól csak szakszerűen szabad megszabadulni. Ha a lefolyóba öntjük, és onnan a természetes vizekbe kerül, gátolja az autooxidációs folyamatot. A talajba kerülve annak légáteresztő képességét rontja, a kommunális hulladékban pedig nehezen bomló réteget képez. A természetbe került transzzsírsavak egy része a táplálékláncon keresztül bejut szervezetünkbe.

Az olajok, zsírok szakszerű begyűjtését jogszabály írja elő. Így a vendéglátóhelyeken összegyűjtött használt olajat engedéllyel rendelkező cégeknek adják át.

Sajnos a háztartásban nem gyűjtik következetesen, így tovább szennyezi a környezetet. Érdemes figyelni, mikor van például a benzinkutaknál vagy egyéb tervezett hulladékgyűjtési akciók. Hasznos információk a témáról itt találhatók:

http://biofilter.hu/hasznalt-sutozsiradek-begyujtes/

 

Nem újratölthető elemek

Rengeteg háztartásban akadnak kimerült szárazelemek, amelyeket vérnyomásmérőhöz, mérleghez vagy más eszközhöz használtak. Ezeket nem szabad a szemétbe dobni, mert a burkolat sérülését követően nehézfémek oldódnak ki belőlük, szennyezik a talajt és a vizeket.

A higany a bőrön keresztül, vagy belélegezve károsít, de a táplálékláncon keresztül is mérgezi a szervezetet. Idegrendszeri tüneteket, bénulás, látás- és hallászavart, súlyosabb esetben halált is okozhat. A higanymérgezés különösen veszélyes a terhesség alatt, mert fejlődési rendellenességet okozhat.

A kadmium, az ólom, a nikkel, cink és lítium is toxikus. A szervezetben felhalmozódott ólom károsítja a májat és a vörösvérsejteket. A nikkel porai belélegezve rákkeltő hatásúak, a szervezetben felhalmozódva allergénként viselkednek.

Az elemeket, ugyanúgy, mint az akkumulátorokat, mindig veszélyes hulladékként kell kezelni, és kizárólag az erre kijelölt gyűjtőhelyre szabad letenni. Addig is tároljuk gyermekek elől elzárva! Tilos elásni, elégetni!

Az alábbi linken lehet keresni gyűjtőpontokat, ahol le lehet adni a használt elemeket:

http://www.relem.hu/

 

E-hulladék

Napjaink egyik nagy környezetvédelmi problémája a háztartásokban felgyűlt elektronikai eszközök tárolása, elhelyezése, újrahasznosítása. A régi képcsöves televíziók, és LCD monitorok, laptopok, számítógépház, a bennük lévő nyomtatott áramkörök, az alaplap, a csatlakozók, a konnektorok, a műanyag burkolatok mind olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek közvetlenül vagy a természetbe kerülve fejtik ki káros hatásukat.

Az e-hulladék szuper- és hipermarketekben, műszaki szakáruházakban, villamossági üzletekben, kihelyezett gyűjtőedényekben, lakossági e-hulladék begyűjtő napok alkalmával, valamint lakossági hulladékgyűjtő udvarokban adható le.

http://www.electro-coord.hu/web/gyujtopontok

Itt találhatók hasznos információk a szelektív hulladékgyűjtésről:

http://szelektalok.hu/

gyogyszer02.jpg

Gyógyszerek

Alapszabályként eredeti csomagolásban, jól zárható helyen, élelmiszertől és vegyi anyagtól elkülönítve tároljuk. Különösen ott kell nagyon vigyázni, ahol kisgyermek van. Súlyos tragédiák történtek már kint felejtett tabletták miatt.

Ha lejártak a gyógyszerek, tilos a szemétbe dobni. Nem csak azért, mert illetéktelen kezekbe kerülve mérgezést okozhat, hanem mert környezetszennyező hatású.

Szerencsére nincsen olyan település, ahol a lakóhelyünkhöz közel lévő gyógyszertárban ne tudnánk a gyűjtődobozba tenni. Addig is szigorúan zárjuk el!

 

Maró, mérgező anyagok - nátrium-hipoklorit

A maró anyagok otthonunkban is megtalálhatók, mint a savak és a lúgok. Ez utóbbi csoportba tartozó hipó (Hypo) máig töretlen népszerűségnek örvend, ha takarításról, fertőtlenítésről van szó. Felvetődik a kérdés, mennyire veszélyes anyag, illetve mennyire indokolt használata a háztartásban.

A nátrium-hipoklorit vizes oldatát az 1940-es évektől kezdve alkalmazzák fehérítésre, szagtalanításra, fertőtlenítésre.

A kereskedelemben hipó néven forgalmazott folyadék nátrium-hipoklorit oldat mindig tartalmaz klórgázt, amely a levegőbe jut. Ezért és lúgos kémhatása miatt mérgező és veszélyes.

A bőrre kerülve, belélegezve, lenyelve méreg, hosszútávon rákkeltő hatású, folyamatos használata allergizáló. Különösen veszélyes sósavval keverni, mert így klórgáz keletkezik.

Sajnos még mindig sok háztartásban és közintézményben tisztítószernek használják a hipót, pedig nem az.

A szennyeződést nem távolítja el, fertőtlenítésre csak járványok idején indokolt használni, akkor is csak szanitereknél, tiszta vizes öblítéssel és szellőztetéssel együtt.

Mosogatóvízbe öntve közintézményekben tilos lenne használni. Csak indokolt esetben, és megfelelő védőruhában, gumikesztyűvel szabad alkalmazni.

 

Források:
MDOSZ: transzzsírsavak
Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság
Biofilter: biofilter.hu
Dr. Suhajda Ágnes: Szakvélemény a hypo használatáról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr528824080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bringás bosszantó 2016.06.20. 12:27:25

Összefoglalva:
Mindent egyszer használni, elvinni saját költségen annak aki az ingyen átvett hulladékból vagyonokat csinál magának, és lehetőleg olyan hatóanyagokat vásárolni, amik a kilós kiszereléshez képest hangzatos nevek mögé csomagolva egy nullával többe kerülnek.

A semmire sem jó lefolyótisztító 2-3000 helyi egység.
1 kiló natrium-hidroxid talán egy ezres a vegyszerboltban, 20 dkg aluminium forgácsot gépműhelyben ingyen adnak, oszt megvan a lefolyótisztító vagy 10 évre.

Csak Norris 2016.06.20. 12:44:59

@bringás bosszantó: Teljesen egyetértek. Legyünk jófejek, és vegyünk drágább cuccokat. Legyünk jófejek, és vegyünk ökoármaot, meg ökogázt felárért, mert valakik fejöstehénnek néznek.

Nekem a legjobban az tetszett, hogy a Harz hegységben (ott megy végig az egykori határ) , a nyugatiak az idegenforgalmi adóból kihelyeztek kukákat amit a további adókból üritenek.

Az ex-DDR-esek megtalálták a frappáns megoldást:
Kihelyeztek az adóból táblákat, amin Hubertus, a kis zöld kukac kéri, hogy légy jófej, és vidd magaddal a szemetet. Így a továbbiakban nekik nincs más dolguk mint az adót zsebretenni.

Kegyetlen 2016.06.20. 12:53:12

biztos baromi káros a zsír...

2016.06.20. 13:00:14

@Desmond77: "Teljesen egyetértek. Legyünk jófejek, és vegyünk drágább cuccokat. Legyünk jófejek, és vegyünk ökoármaot, meg ökogázt felárért, mert valakik fejöstehénnek néznek."

Az hagyján, de a BIO szerek nagy része szart sem ér..... :-)

HgGina 2016.06.20. 13:12:54

Mosáskor öblítő helyett pl. ecet. Szagot nem hagy, és nem kell a Calgon meg a többi hasonló drága, semmit nem érő cucc. A mosógép pedig nem vízkövesedik el. És még a lefolyóban is oldja a lerakódást egy kicsit.
Na bumm, legfeljebb nem lesz Coccolino-finomságú a farmernadrág.

csalány 2016.06.20. 13:48:10

Egy hónapja hordozok egy rossz vasalót a csomagtartóban. Sehol nem látok helyet, ahová be lehetne dobni. (Régebben az Auchanban és az IKEA-ban is volt elektronikus hulladéknak gyűjtő).
Egy vasalóval nem fogok 40 km-t utazni egy hulladékudvarig.
Ahonnan pl. elhajtanak, mert nincs bejelentett lakcímem az adott településen. (Saját tapasztalat Siófokon, ahová a 10 km-re levő nyaralóból kiselejtezett matracokat vittem (mert nem dobtam ki az árokpartra, néphagyomány szerint). Nem kurvára mindegy, hogy honnan viszem a szemetet, ha már ilyen jófejkörnyezettudatoszöld voltam???

gigabursch 2016.06.20. 13:48:46

Az olaj tönkremenetelének egyik oka a túl nagy hőmérsékleten való sütés.

Én pl a krumplit lényegesen kisebb fokozaton sütöm (akár gáz vagy villany, mint a nejem). Egyrészt finomabb, másrészt nem ég meg az olaj.
S minden ellenkező híreszteléssel szemben baromira nem válik olajossá.

Főleg zsírral...
:-)

Egyébként jobb szeretek zsírral sütni-főzni, mint olajjal.

Csak Norris 2016.06.20. 14:50:57

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: "Az hagyján, de a BIO szerek nagy része szart sem ér..... :-)"

Tudom.:)
Van egy biomániás ismerösünk. Egyszer adott valami biovacakot, bizonyítván, hogy jobb a zamata. Kérdezte hogy "ugye hogy más?". Mondtuk hogy igen. Se íze se büze. Viszont osztrákoknál meg németeknél vannak ilyen hofladen-ek, ahol vagy a paraszok maguk adják el a cuccaikat, vagy a környezö gazdaságokból származóakat lehet venni. Na azok finomak.

Csak Norris 2016.06.20. 14:58:15

@HgGina: Az egész calgon egy nagy Humbug. 23 éves félautomata mosógépet múlt évben javítottam itthon, fillérekért vettem hökapcsolókat bele, meg fütöszálat mert biztos voltam benne hogy az elmúlt 5 évben amióta használom calgon nélkül, tuti tele van.
Semmit nem találtam benne, még azu eredetit raktam vissza. De ha tönkre is menne, 5 évnyi calgon árából veszek pár 3000 ft-os fütöszálat.

YenZen 2016.06.20. 17:44:49

Esetleg volna tanácsotok félig elhasznált/lejárt samponok, egyéb kozmetikai szerek szakszerű szelektálására? Mert véleményem szerint veszélyes hulladéknak minősül, de semelyik hulladékudvar nem írja, hogy átvenné.
Vélemény?

bringás bosszantó 2016.06.21. 07:07:13

@YenZen:

Lefolyó. Végül is ha nem használod el, kiesik a tervezett körforgásból, még lecsesznek, hogy nem volt meg a havi szennyezés.

bringás bosszantó 2016.06.21. 07:09:03

Vicces, de a kb. tizedébe kerülő házi mosószer olyan foltokat kapott ki a ruhákból, amivel a tuti folttisztító Ariel nem tudott megbirkózni.
süti beállítások módosítása